“Beli beli svet” na Sinema sitiju

Bor, 22.jun

Film „Beli, beli“ svet reditelja Olega Novkovića će biti prikazan večeras, 22. juna, na Festivalu Sinema siti (Cinema city) u Novom Sadu, u okviru takmičarske selekcije „Nacionalna klasa“.

Radnja ove moderne tragedije događa se u rudarskom gradu Boru – nekada simbolu industrijskog prosperiteta, a sada simbolu postindustrijske krize koja pogađa čitav svet. U takvom ambijentu dešava se fatalna veza između mračnog, nemilosrdnog, starijeg muškarca i izgubljene mlade devojke, prenosi B92.
„Beli, beli svet“ je na Internacionalnom filmskom festivalu Mar Del Plata u Argentini, nagrađen specijalnim priznanjem žirija „za odvažnost u potrazi za ekspresivnim i dramatičnim izvorima“, a takođe je i pobednik 20. festivala istočnoevropskog filma u Kotbusu.
U okviru takmiačaske selekcije “Exit point“ večeras će biti prikazan film “Crno i belo“ turskog reditelja Ahmeta Bojasoglua (Ahmet Boyacoglu).
“Crno i belo“je priča o slikaru burne prošlosti, koji je žestoko privržen svojim idealima, i ne želi da se skrasi uprkos tome što ima sedamdeset godina, o advokatu koji je napustio posao nakon pretrpljenog srčanog udara i teži mirnom životu, o lekaru koji je razočaran u profesiju i koga žena odbacuje i o ženi koja je na prvo mesto stavila karijeru.
Reditelj Ahmet Bojasoglu je završio medicinu na Univerzitetu u Ankari i radio je kao hirurg 20 godina. Bio je član izvršnog komiteta Međunarodnog filmskog festivala u Ankari, a trenutno je generalni sekretar Festivala na točkovima i predsedavajući Ankara filmskog udruženja.
Večeras će u Dunavskom parku u Novom Sadu, van konkurencije selekcije “Nacionalna klasa“, biti prikazan film “Zduhač, znači avantura“ reditelja Milorada Milinkovića.
Petog dana festivala će biti prikazan i film “The show must go on“ hrvatskog reditelja Nevia Marasovića u okviru selekcije “Balkan box“ , u kojoj se prikazuju filmovi reditelja sa Balkana.
Publika u Novom Sadu će 22. juna, u okviru selekcije debitantskih filmova “Hungry days“, moći da pogleda film “Potraga“ Marine Deak iz Francuske, kao i ostvarenje “Iznad nas je samo nebo“ Jana Šomburga iz Nemačke, koji će biti prikazan u selekciji “360 stepeni“.
U selekciji “Nobarcode“, koja je posvećena modernoj kulturi i svetu kome pripadamo, večeras će biti prikazan film “Roberto Savijano: u senci smrti“ rediteljke Elise Mantin, koji prati Savijana u njegovom dnevnom životu i borbama, nakon što je objavljena njegova knjiga , a film stekao uspeh širom sveta.
Takmičarska selekcija “Up to 10.000 bucks“ 22. juna će predstaviti filmove autora Vojina Vasovića, Ivana Stojiljkovića, Irene Škorić, Predraga Bambića i Yaelle Kayam.
U okviru “Omaža filmskim autorima“publika u Novom Sadu danas će imati prilike da vidi filmove “Kuća“ Šarunasa Bartasa, “Prokletstvo“ Bele Tara, “Vrane“ Dorote Kežežavske i “Bitka na Neretvi“ Veljka Bulajića u kome igra Velimir Bata Živojinović.
Na Festivalu Sinema Siti u Novom Sadu će do 25. juna biti prikazano 150 ostvarenja u 15 programskih selekcija.

 

Premijera filma “Beli, beli svet“ u Boru *Medija centar Bor*

Share

Ostavite odgovor