CEO KNJAŽEVAC U DNEVNOJ SOBI

Bor, Knjaževac, 23.jun

Slađan Todorović, penzioner iz Bora, pravi najlepše makete svog zavičaja

Autor: B.Filipović

Prvo je pre pet godina napravio maketu rodnog Novo Korito na Staroj planini, a ovih dana završava i meketu veličine 1,40 sa jedan metar grada Knjaževca u koji je prvi put kročio sa šest godina dolazeći s majkom Marijom peške od 20 kilometara udaljenog rodnog sela. Maketa je postavljena u dnevnu sobu, u uglu kako ne bi smetala gostima koji dolaze da pogledaju i to “čudo” – ceo grad, na tri reke, smešten je na tako malom prostoru. I doista: sve je tu, svaka ulica, škola, vrtić, crkva, bolnica, park, pa i drvo. Strpljivo praveći figure zgrada i urbanih prostora od starih knjiških korica i bačenih razglednica, stiropora i još kojekakvog papira i lepkova, za dve do tri godine, nikne lepa i zanimljiva maketa.

-Davno sam se odvojio od rodne kuće i sela. U Boru sam izučio mesarski zanat  godinama predano radeći u firmi “Centroistok”. Žal za rodnim Kadibogazom na bugarskoj granici, tamo gde je Stara planina najlepša, nikad me nije napustila. Kad su supruga i ćerka otišle u Ameriku, ostao sam sam i s još većom nostalgijom za zavičajem. Zato sam najpre napravio maketu Novog Korita kako bi mi stalno bilo pred očima. Nema puteljka, ni kuće, vinograda, šumarka ili bunara i vrela koje nisam “ucrtao”. Jedino me legendarni Božin Jovanović, Korićanin, “opomenuo” kako sam zaboravio jedan planinski masiv. I ja sam njemu “zamerio”, jer je u knjizi o Koritu  izostala moja familija. Nije se naljutio, sačinio je sledeće izdanje i ispravio grešku. To čine samo veliki ljudi-govori Slađan.

Majku Mariju umrlu  pre tri godine gazeći desetu deceniju života ne zaboravlja, ona je, veli, čuvala kuću i imanje do poslednjeg daha. Oca se ne seća, poginuo je u početku rata 1941. kad je imao samo pet godina.

-Majka je umela ujutru da porani i peške, gotvo 40 kilometara, “svojim poslom”, ode do Rgotine u zaječarskoj opštini. Uveče se vraćala mrtva umorna, ali sutradan je zorom dolazila na kopanje kukuruza. O njoj i njenom životu, deceniju pred smrt, napravio sam dokumentarni film. I o Koritu i običajima na Kadibogazu imam film. Ostaje želja da sačinim i maketu Mostara. Tamo sam bio u vojsci. U vreme rata, gledajući stradanje grada, plakao sam kao dete. Ko će sad tamo da me primi. A i šećerna bolest pritiska-žali se Slađan stalno pogledujući u maketu kojoj nedostaje da se “udene” pruga i raskošno drvo kod policijske stanice.

Prošle godine, u oktobru, na četvrtoj po redu “Šipurijadi” u Novom Koritu Slađan je izložio maketu svog sela i – pobrao aplauze. Na ovu retku manifestaciju sjatilo se više stotina Novokorićana razasutih svuda po belom svetu. Danas je ovo selo opustelo, samo se dođe za slavu i “Šipurijadu”. Kuće su napuštene, ima jedna farma Jovanovića, dizajener svetskog glasa Toplica Ignjatović pokušava da donese projekte i vrati život u staroplaninsko bespuće.

-Mislio sam da će na “Šipurijadu” stići i premijer Mirko Cvetković. Poznajem njegovog oca Srbu, za dedu Mirka znam da je bio profesor kragujevačke Gimanzije kad su ga 1941. fašisti streljali sa njegovim đacima. Na meketi je i kuća dede i unuka Mirka Cvetkovića. Dobri su to ljudi – kaže naš sagovornik pokazujući, opet na maketi, rečicu kroz selo na kojoj je aktuelni premijer dolazeći leti iz Beograda “kao student pecao ribu”.

Share

Ostavite odgovor