GRADI SE NERENTABILNA TOPIONICA

Bor, 24.jun

Institut za rudarstvo i metalurgiju pisao ministru rudarstva Duliću

Izvor: Pravda

Autor: B.F.

Kada 28. juna, u 13 sati, na svečan način, započnu zvanični radovi na izgradnji nove Topionice bakra i Fabrike sumporne kiseline, u gradu bakra jedino se neće radovati poslovodstvo državnog Instituta za rudarstvo i metalurgiju iz Bora. U pismu ministru rudarstva Oliveru Duliću i njegovim najbližim saradnicima, poslovodstvo Instituta navodi da će, uprkos neophodnosti tog poduhvata, izgradnja takve topionice „dovesti RTB Bor i Vladu Srbije u tešku situaciju“. Najviše zahvaljujući generalnom direktoru Blagoju Spaskovskom, koji je u Bor stigao iz Beograda pre dve godine „leteći na krilima G-17“, zato što se projekat ostvaruje bez detaljno sačinjene validne dokumentacije koja je „morala da bude zasnovana na realnim podacima i važećim procedurama“.

Država stoji iza Bora

U obrazloženju stoji da nije usvojna strategija razvoja rudarstva u kombinatu bakra, jer nema fizibiliti studije saičnjene od renomirane institucije. Proizvodnja bakra narednih šest godina može da se uveća samo na 40.000 tona, što je dvostruko manje od kapaciteta nove topionice. I što je najgore: proizvodnja će narednih godina biti još manja, a ukupna ulaganja u metalurgiju iznosiće 300 miliona dolara. Nova topionica radiće, sigurno je, nerentabilno.

Posebno, podsećaju u borskom Institutu, još dve, savremenije tehnologije, i pored insistiranja, nisu ni spomenute u analizama. Tehnologija je izabrana bez tendera, dok je,taj posao, uz obuhvatnije analize, kvalitetno mogao da obavi borski Institut po čak desetostruko nižoj ceni.

U ranijim izjavama Blagoja Spaskovskog naglašeno je da je izabrana Autokump tehnologija starija, ali i jeftinija od najsavremenijih i da država stoji iza svega u Boru što se investira, od rudarstva do metalurgije.

-Promašaji Spaskovskog u investicijama pokazaće se za tri, četiri godine, možda i ranije. On je poznat još iz devedesetih godina kada je bio direktor Rudnika bakra Bor i kada je kompaniju doveo pred zatvaranje. Danas se taj isti čovek kiti boljim poslovanjem koje je jedino zasnovano na nikad većoj ceni bakra na svetskom tržištu i kreditnom zaduženju države. Nažalost, iza svega toga stoji „velika korupcija i organizovani kriminal“. Ko god nije poštovao generalnog najhitnije je smenjen, pa je firma ostala bez 50 najpouzdanijih stručnjaka. Ostali su samo direktorovi poslušnici. To je dovelo do „neverovatno velikog broja štetnih ugovora po kompaniju „. Ivan Grbin, predsednik Upravnog odbora najpre je ignorisan, a pre godinu i smenjen. Do danas nije postavljen novi predsednik-ističu u poslovodstvu Instituta za rudarstvo i metalurgiju naglašavajući da će u prvi plan „promašaja“ izbiti još dve velike „nesreće po RTB i državu“, a to su: otvranje rudnih tela „T“ i Čoka Marin u Majdanpeku.

Šta je Tadiću rečeno?

Institut je još 2003. godine sa RTB Bor sačinio partnerski ugovor o otvaranju i eksploataciji rudnog ležišta Čoka Marin. To je malo, ali bogato ležište sa 2,8 procenata bakra i sedam grama zlata u toni uz veći sadržaj štetnih primesa arsena, kadijuma, olova i žive opasnih po životnu sredinu. Zbog te opasnosti do sada se i nije počelo sa eksploatacijom. Sva Institutova istraživanja potvrđena su u renomiranim naučnim kućama u Japanu, Finskoj i Kanadi. Institut je, zbog tog angažovanja, trebao da bude vlasnik Čoka Mafrina sa četiri odsto . Sve ugovorene obaveze su ispunjene, a nije ih malo. Iako nema baš nikkve potrebe, navodi se u pismu minsitru Duliću, za , ko zna po koji put, ponovoljenim istraživanjima. Ministrasrtvo rudarstva izdaje dozvolu privatnoj firmi iz Bora za još jedno, apsolutno bespotrebno uzimanje tehnološkog uzorka. Jer, svakome je jasno da je najbolje prodati taj koncentrat, a ne topiti ga kod nas zbog dokazanog „opasnog rudarskog otpada“.

-Dolaskom Spaskovskog za direktora počinje neviđena medijska kampanje za malo rudno telo „T“ u borskoj „Jami“. Uvodi se, opet preko „ privatnih firmi“, do tada neuobičajena metoda otkopavanja, rizična po radnu i životnu sredinu. Uprkos još i neracionalnoj metodi, Institut nije dobio posao iako je mogao da ponudi gotovo desetostruko nižu cenu. Nakon početnih otkopavanja ispostavilo se da je u pitanju manji sadržaj bakra od prikazanog u eleboratu koji je overilo resorno Ministarstvo. Javno i pompezno, pred TV kameerama, Spaskovski obećava predsedniku Republike Borisu Tadiću priklikom prošlogodišnje posete borskom rudniku proizvodnju od 1.000 tona bakra mesečno iz tog ležišta. Danas je taj bilans manji od 40 tona mesečno. Nepoštuju se ni inspekcijski nalozi. Stručnjacima Instituta se ne dozvoljava prilaz radilištu. Zato smo obavestili Ministrastvo rudarstva da se ograđujemo od svake odgovornosti od bilo kakvih eventualnih posledica -ističu u Instituta za rudarstvo i metrlurgiju u Boru.

Dulić se ne javlja

Pismo poslovodstva Instituta za rudarstvo i metalurgiju na čelu sa dr Vlastimirom Trujićem, uz molbu za prijem i hitan razgovor, poslato je ministru Duliću 29. aprila. Do danas odgvor nije stigao.

Share

Ostavite odgovor