VAJFERT “OTKRIVA” TOPIONICU

Bor, 28.jun

U Boru  od danas zvanično počinje gradnja nove Topionice bakra

Foto: D.Popaz****Spomenik Fajfertu čeka današnje otrkivanje
Foto: D.Popaz****Spomenik Vajfertu čeka današnje otkrivanje

Autor: B.F.

Današnjim otkrivanjem spomenika Đorđu Vajfertu, poznatom srpskom industrijalcu i osnivaču Borskih rudnika bakra 1903. godine, zvanično počinje gradnja nove Topionice bakra, investicije vredne 130 miliona dolara. Kako je planirano, kada Topionica sa Fabrikom sumporne kiseline bude završena krajem 2014. godine, Bor i okolina imaće čisto nebo, godišnju proizvodnju od 80.000 tona katodnog bakara ( trostruko  više nego danas) i višestruko veći prihod. Ovaj istorijski dan za Bor biće dočekan sa novim izgledom glavne ulice, veličanstvenim vatrometom i koncertom “Grandovih” pevačkih zvezda.

-Za tri godine obezbedićemo sigurnu proizvodnju bakra od 80.000 tona i prihod od blizu milijardu dolara. Ove godine od prodaje naših proizvoda očekujemo 380 miliona, 60 miliona dolara više nego prošle godine. Da bi se dostigla planirana proizvodnja obezbeđena su ulaganja od blizu 450 miliona dolara, što u prvom redu treba zahvaliti državi Srbiji-rekao je Blagoje Spaskovski, direktor RTB Bor minulog vikenda na obeležavanju pola veka Rudnika bakra “Majdanpek”.

Na drugoj strani, u državnom Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru smatraju da su to nerealna očekivanja i da se ne zasnivaju na validnoj dokumentaciji. Oni su ubeđeni da se narednih šest godine neće dobijati više od 40.000 tona bakra godišnje, a kasnije još i manje. Topionica će raditi po sistemu “stani-kreni” i neće biti rentabilna.

Svi se slažu da je savremenu Topionicu bakra trebalo i ranije graditi i da je ona s aspekta ekologije više nego potrebna, ali da je pre toga bila neophodna valjana fizibiliti studija i važeća procedura. RTB će u svakom slučaju  morati da vrati kredite kanadskoj banci, s tim što država stoji iza cele investicije.

U Boru je juče  stidljivo prostrujala i najsvežija odluka Vlade Srbije o uvođenju “reorganizacije u stečaju” u RTB uz solidarnu odgovornost svih preduzeća ( ima ih četiri) koja će u budućnosti samostalno poslovati u sklopu jedne firme. Reč je o Akcionom programu reorganizacije RTB-a s ciljem da se stvori zdravo finansijsko poslovanje novog  preduzeća. Vlada će osnovati komisije koje će sprovesti “reorganizaciju u stečaju”. Rokovi nisu poznati, jer je taj detalj izostavljen u agencijskoj vesti.

Foto: B.M.*****Postavljanje spomenika Djordju Vajfertu
Foto: B.M.*****Postavljanje spomenika Djordju Vajfertu

 

Share

Ostavite odgovor