„SRPSKA KUTIJA ŠIBICA“ U RUMUNIJI

Nova knjiga o stradanju Srba u Rumuniji

Izvor: „Reč naroda“, Požarevac

U organizaciji Srba u Rumuniji, kao i Crkvene opštine Arad, u crkvenoj zbornici crkve u ovom gradu, 2. maja, održana je veoma zanimljiva promocija romana „Srpska kutija šibica“ književnika iz Prugova Slaviše Radovanovića u izdanju Derete. Pred neobično brojnom publikom Arada, Arad Gaja, ali i iz Temišvara, o autoru i knjizi govorili su Slavomir Gvozdenović, književnik, predsednik Saveza Srba u Rumuniji i u dijaspori, profesor univerziteta i autor romana.

Ovaj roman je jedan od retkih koji govori o stradanju srpskih zatočenika u aradskoj tvrđavi tokom Prvog svetskog rata, jedinom stratištu, od mnogih, bez ikakvog obeležja, sa preko 5.000 umorenih, od toga 1.200 njih iz Braničeva.

Srbi, Arađani, nekada najbrojniji narod u ovom gradu, bili su istovremeno ganuti i oduševljeni, kako odlomcima iz romana, tako i izlaganjem o istorijatu aradskog stratišta, o čemu su govorili gospodin Božidar Panić, hroničar iz Arada Slavoljub Stojadinović Regrut iz Drmna, istraživač i uporni borac za podizanje spomenika umorenim u Aradu. Arad je, inače, grad u kome sve podseća na Srbe, od arhitekture i nauke, do pozorišta i prosvete.

Požarevljani su bili gosti generalnog konzula u Temišvaru, gospodina Lazara Manojlovića, sa kojim je utanačen sled događanja na izgradnji spomenika u Aradu, planiranom za stogodišnjicu početka stradanja Srba, 1914. godine.

Share

Ostavite odgovor