);
Breaking News

Zajmom do novog bakra

Bor, 4.jul

RTB „Bor“ podiže kredit za ponovno otvaranje rudnika „Cerovo“. Za aktiviranje kopa neophodno je oko 120 miliona evra

Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ uzeće kredit za otvaranje rudnika bakra i zlata „Cerovo“, u kome je proizvodnja obustavljena 2002. godine, saznaju „Novosti“.

Za aktiviranje tog rudokopa neophodno je oko 120 miliona evra, ali će, za početak, biti investirano znatno manje para. Cilj je, saznajemo, da se počne sa eksploatacijom, a da se, kasnije, iz ostvarenog profita, rudnik proširi po fazama, pišu Novosti.

U „Cerovu“ ima 14 miliona tona rude, a po dosadašnjim istraživanjima u njegovoj okolini skriveno je još najmanje 320 miliona tona rude, odakle bi se preradom u naredne dve decenije moglo dobiti oko 350.000 tona bakra, 18 tona zlata i gotovo 120 tona srebra.

Aktiviranje ovog rudokopa je neophodno, kako bi se do 2014. godine, kada je planirano puštanje u rad nove topionice bakra, taj metalurški agregat nahranio neophodnom količinom sirovina za topljenje.

Britansko-američka kompanija „Harsko i Klarendon“ zainteresovana da je da u eksploataciju jalovištau sastava RTB-a investira, za početak, 20 miliona evra.

PRIHOD

Generalni direktor RTB „Bor“ Blagoje Spaskovski izjavio je da u 2011. očekuje dvostruko veći prihod kompanije u odnosu na prošlu godinu, ili oko 60 miliona dolara. Spaskovski je dodao da analize govore kako će 2024. kompanija imati prihod od 2,5 milijarde dolara, pod uslovom da sadašnja cena bakra na svetskom tržištu ostane nepromenjena.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !