KOŠARKA: SREBRO ZA JUNIORE SRBIJE

Bor, 10.jul

Juniori nisu mogli do zlata. U finalu Svetskog prvenstva za juniore reprezentacija Srbije je poražena od Litvanije sa 67:85 (13:18, 19:21, 15:23, 20:23) , i osvojila srebrnu medalju. Preovladavao je utisak da naši igrači nisu imali dovoljno samopouzdanja da se suprotstave favorizovanom protivniku.

Mladi igrači Srbije podlegli su pritisku i atmosferi u hali. Litvanci nošeni podrškom 5.000 navijača lakše su uspevali da preprode krize u igri. Treba pomenuti i faktor sudija koje su takođe podlegle pritisku publike i u pojedinim situacijama pomagale protivniku, iako mu to možda i nije bilo potrebno. Bronzanu medalju osvojila je selekcija Rusije.

Naši momci nisu bili u krugu favorita na ovom prvenstvu. Međutim, pokazali su snagu i stigli do finala. U finalu nisu imali dovoljno snage da se odupru Litvancima. Daleko od toga da su razočari. Srebrna medalja predstavlja veliki uspeh za našu košarku. Ostaje žal za titulom, ali i nada da budućnost naše košarke nije ugrožena, objavio RTS.

Važnost meča stegnula je ruke obe ekipe na startu meča. Dugo nije viđena nijedna trojka. Pregršt grešaka na obe strane. Ipak Litvanci su se bolje snašli i uspeli da steknu prednost. Naši košarkaši su u nekoliko navrata uspeli da zaprete. Kao po pravilu usledio je žestok odgovor protivnika.

Kako je meč odmicao naši su uspeli donekle da pariraju Litvancima pod obručima, gde je i bila njihova najveća prednost. Nakon uvodnih minuta u drugoj četvrtini, naši pronalaze igru. Protivniku nije dozvoljno da napravi veću razliku. Popravljen je šut sa distance što je rezultiralo stizanju prednosti protivnika 32:31. Naši reprezentativci propuštaju priliku da pređu u vođstvo. Protivnik to koristi i do kraja poluvremena pravi seriju od 7:1 u podiže prednost na 39:32. U prvom poluvremenu naši su ravnomerno rasporedili poene, najefikasniji je bio Vujošević sa 7 poena, po šest su postigli Silađi, Drenovac i Bešović.

Dominantan pod obručima bili su Čizauskas i Valanačijunas koji je opravdao epitet najboljeg igrača prvenstva postigavši 17 poena. Protivniku je najlošije funkcionisalo najjače oružje, šut za tri 1/9.

Na startu drugog poluvremena proradio je Bogdanović, preuzeo je teret na svoja pleća. Za pet minuta igre u drugom poluvremenu Srbija stiže do izjednačenja 44:44. Pojačana je odbrana. Usledio je malo oštriji start našeg igrača, Silađi negoduje, a sudije koriste priliku da mu dodele tehničku grešku Litvanci su uz 4 bacanja imali još jedan napad i ponovo stigli na plus pet.

Nekoliko brzoplrtih napada naše selekcije i Litvanci podižu prednost na 58:47. U finišu trećeg perioda sudije bezrazložno sviraju nameran faul nad Litvancima, koji koriste poklon i povećavaju prednost na plus 15, 62:47.

Naši gube konce u igri. Litvanci imaju manje oscilacija u igri i uspevaju da povećavaju prednost i na kraju zasluženo trijumfuju.

Najefikasniji u našem timu bio je Đorđe Drenovac sa 14 poena, Bogdanović je dodao 13, a Vujošević i Cvetković po 11. Neprikosnoven u timu pobednika bio je Valanačijunas sa 32 poena, Ulanovas je postigao 12, a Čizauskas 9 poena.

Share

Ostavite odgovor