);
Breaking News

DELEGACIJA OPŠTINE BOR POSETILA BRATSKI GRAD KREZO U FRANCUSKOJ

Bor, 13.jul

Delegacija opštine Bor koju je predvodio predsednik opštine Bor Nebojša Videnovića bila je u trodnevnoj radnoj poseti bratskom gradu Krezou u Francuskoj. Prijateljstvo ovih rudarskih gradova traje više od trideset godina a međusobna saradnja i razmena iskustva ostvaruje se u  oblasti kulture, obrazovanja, turizma kao i u radu lokalnih samouprava.

Tokom posete  od 4. do 6. jula delegacija opštine Bor, u kojoj su osim predsednika opštine bili predsednik Skupštine opštine Bor Dragan Žikić, direktori javnih komunalnih preduzeća „Toplana“ i „3. oktobar“  Živorad Petrović i Dalibor Orsovanović i direktor Javnog preduzeća „Štampa, radio i film“ Vladan Novović, prisistvovala je svakodnevnim stručnim radionicama na kojima se razgovaralo između ostalog i o tome kako treba upravljati gradom, kako planirati i izraditi budžet, kako vrednovati turističke prednosti, oživeti grad kroz sport i kulturu i kakav treba da bude odnos grada i njegovih fabrika da bi se uspelo u industrijskom okruženju. Domaćin, gradonačelnik Krezoa, Andre Bijardon sa saradnicima, organizovao je i posetu delegacija Bora i Majdanpeka fabrici lima „Indusel“ i turističkog parka „Komb“.

Delegacija opštine Bor posetu bratskom gradu Krezou iskoristila je i da predstavi projekat za obnovu objekata koje su Francuzi podigli na ovom prostoru nakon Prvog svetskog rata kada je rudnikom bakra u Boru upravljalo Francusko društvo borskih rudnika. Gradonačelnik Krezoa Andre Bijardon rekao je da Opština Bor ima njegovu podršku i da će Francuska pomoći u realizaciji projekta obnove francuskog kulturnog nasleđa. Ova poseta izrodila je i ideju da se u Boru izgradi zabavni park za decu, ali i za odrasle, po uzoru na onaj koji postoji u Krezou a koji je  podignut na mestu na kome je nekada bio rudnik. Gradonačelnik Krezoa Bijardon obećao je da će poslati Opštini Bor celokupnu tehničku dokumentaciju potrebnu da se ideja o zabavnom parku realizuje na ovom prostoru.

U razgovorima sa rukovodstvom grada Krezoa predsednik opštine Bor Nebojša Videnović izrazio je želju da se nastavi nekadašnja razmena učenika osnovnih i srednjih škola ovih bratskih gradova  pri čemu bi odmaralište Savača na Borskom jezeru bilo idealno mesto za takve vrste đačkih susreta i okupljanja.

Danijela Novović,

PR predsednika opštine Bor

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama