);
Breaking News

HEROJSKI NAROD I KRALJ U ROVU

Bor, 15.jul

Kako je francuski časopis „Pti žurnal“ 1915. pisao o borbi srpskog naroda i kralju Petru Prvom Karađorđeviću

Autor: G. Popović, „Politika“

Dok bugarske trupe nadiru u Srbiju, masakriraju celu civilnu populaciju i pale gradove i sela, srpski vojnici uzvraćaju s besom. I ne samo oni. Cela civilna populacija je ustala da prepreči put neprijatelju. Žene, deca, starci zajedno sa naoružanom armijom brane svoja sela. To je jedna borba za ognjište i za život naroda. To je jedan herojski narod, dostojan divljenja celog sveta.

Ovo je srž članka posvećenog hrabrosti srpskog naroda koji je, pod naslovom „Jedan herojski narod“, objavljen u francuskom listu „Pti žurnal“ 1915. godine. Iste godine, u istom listu, objavljen je i duži tekst pod naslovom „Srpski kralj u rovu“, posvećen Petru Prvom Karađorđeviću, o kome su u to vreme afirmativno pisali mnogi listovi u Evropi.

„Pti žurnal“ iz 1915. piše o vezanosti kralja Petra za Francusku u kojoj se školovao posle Švajcarske i gde je završio čuvenu vojnu akademiju u Sen-Siru 1864. godine, a 1870. pridružio se Legiji stranaca.

„Sa jednim lepim žarom i ljubavlju prema zemlji koja mu je dala azil, mladi princ je stupio u Legiju stranaca i ponašao se hrabro“, piše „Pti žurnal“ tvrdeći da je srpski suveren, koji se borio pod francuskom zastavom, sačuvao apsolutnu odanost Francuskoj uprkos nemačkim spletkama.

„Moja vojna karijera počela je pod francuskom vojnom zastavom, koliko zbog mojih simpatija za Francusku, toliko i u znak priznanja zbog vojnog obrazovanja koje sam dobio u toj zemlji“, citira „Pti žurnal“ srpskog kralja, pod čijom komandom su Srbi trijumfovali u balkanskim ratovima protiv Turske 1912. i protiv Bugarske 1913.

Hvaleći njegovu mudrost i „divan jezik kojim je govorio“, list citira ono ono što je kralj Petar rekao svom sinu Đorđu 1905. godine, na dan punoletstva ( koji se odrekao prava nasledstva prestola 1909.):

„Čuvaj uvek čast i zakon kraljevine. Samo tako ćeš zadobiti simpatije naroda bez kojih posrću tronovi na ovom svetu. Ne zaboravi nikada da kralj mora da služi svom narodu, a ne narod svom kralju. Trudi se da postaneš dobar monarh: tada ćeš zaslužiti blagoslove tvojih potčinjenih. Seti se da srećan suveren može postojati samo u srećnoj državi“.

„Pti žurnal“ navodi da ove reči sadrže ono čega se kralj Petar pridržavao tokom svoje vladavine, ilustrujući to tada svežim primerom iz Prvog svetskog rata, kada je Petar Prvi Karađorđević, u novembru 1914, pre Kolubarske bitke, sa oba svoja sina sišao u rov i održao govor iscrpljenoj i umornoj vojsci koja je posle toga smogla snage za još jednu pobedu.

„U mesecu novembru prošle godine, Srbija je, pred naletom Austrougarske, bila blizu da podlegne. Nedostajalo joj je oružje, Beograd je bio u rukama neprijatelja, neke trupe davale su znak da će klonuti. Stari kralj Petar, već uveliko bolestan, prekinuo je lečenje i napravio preokret. Za dva dana on je podigo na noge iscrpljene, iznurene i demoralizovane vojnike. Naoružao ih je, sišao u rov zajedno sa svojim sinovima, koji su dostojni svoga oca, i pomoću reči koje im je izgovorio, oni su ponovo bili u ofanzivi, pokazavši živost i snažno herojstvo“, piše „Pti žurnal“ odajući čast i srpskom narodu i njegovom starom kralju koji je kroz svoje delo „tako čudesno ostvario svoje reči da kralj može da bude samo onaj ko služi svom narodu“.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama