);
Breaking News

RTB BOR: NADAJU SE OTPISU DUGOVANJA

Bor, 18.jul

Usvojen koncept pregovora o regulisanju dugova Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ prema inostranim poveriocima. Predložiće se otpis 60-70 odsto potraživanja. Očekuje se i konkurs za generalnog direktora RTB-a.

Ostatak duga bi se plaćao u narednim godinama
Ostatak duga bi se plaćao u narednim godinama

Radna grupa Vlade Srbije i predstavnici poslovodstva Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ u predstojećim pregovorima sa inostranim poveriocima najvećeg domaćeg proizvođača bakra i zlata insistiraće na oprostu 60 do 70 odsto potraživanja, saznaju „Novosti“.

– Od inostranih poverilaca RTB tražićemo da nam, pored otpisa dela dugova, omoguće da, do izgradnje nove topionice, čiji se završetak očekuje 2014. godine, plaćamo samo kamatu – potvrđeno je za naš list izvor iz vrha poslovodstva RTB. – A, nakon izgradnje tog metalurškog agregata, ostatak duga bi plaćali u narednih nekoliko godina.

Pregovori o regulisanju duga sa londonskom Standard bankom, koja je sa potraživanjima od gotovo 70 miliona dolara, bez kamate, najveći inostrani poverilac RTB, uveliko traju.

– Englezi su, kako sada stvari stoje, voljni da otpišu polovinu dugova RTB, i da nam omoguće da ostatak, u nekoliko godišnjih rata, platimo nakon izgradnje nove topionice – navodi naš izvor iz RTB „Bor“. – S druge strane, očekuju nas i teški pregovori sa grčkom kompanijom „Mitilineos“, iz Atine, kojoj RTB duguje 16,9 miliona dolara i 4.000 tona bakra.

A, nakon gašenja starog RTB i formiranja nove kompanije, prema saznanjima „Novosti“, biće raspisan konkurs za izbor novog generalnog direktora najvećeg srpskog proizvođača bakra i zlata. U skladu sa javnim opredeljenjem Vlade Srbije o departizaciji u javnim i državnim preduzećima, očekuje se da će novi prvi čovek Basena biti nestranačka ličnost.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama