RTB BOR: POVEĆANA PROIZVODNJA BAKRA I ZLATA

Bor, 19.jul

Autor : Gorica Tončev-Vasilić, Sajt RTB-a

U jedinom srpskom rudniku bakra i zlata za šest meseci proizvedeno je 14.000 tona katodnog bakra, što je 34 odsto više nego prošle godine. U istom periodu dato je 10 odsto više zlata i 20 procenata više srebra! Ovo je saopšteno na jučerašnjoj konferenciji za medije u poslovodstvu RTB-a.

Pogoni Topionice i rafinacije od početka godine preradili su 85.136 tona suvog koncentrata i proizveli, pretežno iz domaćih sirovina, 16.000 tona anoda, odnosno 14.000 tona katoda. Borski metalurzi su, takođe, u polugodišnji bilans upisali i proizvodnju 6.300 tona dipforming žice, 515 kilograma bakar-sulfata (plavog kamena) i 36,3 hiljada tona sumporne kiseline.

Majdanpečki i borski rudari su, s druge strane, od početka godine iskopali 5,7 miliona tona rude i iz nje „izvukli“ ukupno 13.820 tona bakra u koncentratu. Za šest meseci sa majdanpečkog i borskih ležišta uklonjeno je 12,3 miliona tona raskrivke, što je u poređenju sa prošlogodišnjih 5,5 miliona tona bolje za 120 odsto. Ovde valja istaći da ovakav rezultat „na raskrivci“ u RTB-u nije zabeležen u poslednjih 12 godina, preciznije od 1998. Najmanje je raskriveno u prvoj polovini 2005. godine, kada su ukupno (sa majdanpečkog i borskih ležišta) sklonjene tek 933 hiljade tona jalovine. Toliko je, poređenja radi, samo iz majdanpečkog „Severnog revira“ skinuto samo u jednom mesecu – junu! Paralelno sa tim i ostvareni šestomesečni otkop rude bakra najveći je u poslednjih deset godina.

Ovogodišnje iskopine „teže“ su osam miliona tona od lanjskih i iznose ukupno 18 miliona tona, a količine bakra u koncentratu dobijenog iz borske, kriveljske i majdanpečke rude veće su od prošlogodišnjih za dve hiljade tona.

U borskim rudnicima od početka godine otkopan je 4,1 milion tona rude, a proizvedeno 10.800 tona bakra u koncentratu. Sa rudokopa u Velikom Krivelju, za isto vreme, uklonjeno je čak pet i po miliona tona raskrivke više nego prošle godine.

Šestomesečnim radom u ovoj godini u majdanpečkom rudniku ostvareno je, u odnosu na prošlu, 40 odsto više iskopina. Polugodišnja prerada rude „jača“ je 30 odsto, pa je iz tamošnje flotacije izašlo ukupno 3.020 tona bakra u koncentratu.

Share

Ostavite odgovor