);

SENZACIONALNO: IZNOSE „DAMPER“ IZ PARKA-MUZEJA

Bor, 20. jul

Nastavlja li se skrnavljenje jedinog srpskog parka muzeja rudarske i metalurške opreme i mašina?

Autor: M. C

Ogromni amarički damper koji je godinama „harao“ površinskim kopovima rudnika bakra u Boru, a potom, sa još 25 rudarskih i metalurških mašina, pre neku godinu, nakon zaslužnog „penzionisanja“, postavljen kao glavni eksponat u gradski park u Boru, biće premešten na „bolje mesto“. Ovo je danas saopšteno rukovodstvu Muzeja rudarstva i metalurgije koji se stara o parku i eksponatima još od 1997. godine kada je Institut za bakar projektovao postavku.

U Muzeju su nam rekli da su rušitelji već na licu mesta, ali da ništa konkretnije ne znaju. Svi su uznemireni, jer je damper bio najveća atrakcija za park-muzej koji je oskrnavljen i podizanjem malih objaketa na rubnom delu do glavne gradske ulice. Izgovor da se rudarska grdosija ne vidi najbolje na sadašnjem mestu, teško je prihvatiti s obzirom da bi se od starih delova  lakše sklopio i postavio novi damper. Bager je dva puta dobijao novi, veliki postament i više puta je  obnavljan i farban. Premeštanjem tog eksponata, uvereni su muzejski stručnjaci, nestaće i park-muzej.

Nezvanično se saznaje da je nova „lokacija“ bagera-eksponata negde u blizini zgrade bivšeg „Tehnoprometa“, daleko od ostale rudarske i muzejske opreme i mašina.

 

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !