);
Breaking News

UHAPŠEN GORAN HADŽIĆ

Bor, 20. jul

Poslednji odbegli haški optuženik Goran Hadžić uhapšen je jutros na Fruškoj gori, potvrdio predsednik Boris Tadić. Hapšenjem Hadžića Srbija završila najteži deo saradnje sa Haškim tribunalom. Hadžić imao lažni identitet, prilikom hapšenja je bio naoružan, ali nije pružao otpor, izjavio tužilac Vladimir Vukčević

Goran Gadžić prilikom hapšenja

Izvor: RTS

Bivši predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić uhapšen je u reonu Fruške gore  jutros u 08.24. Hadžić je uhapšen u selu Krušedol, imao je lažni identitet, a prilikom hapšenja bio je naoružan, ali nije pružao otpor.

„Srbija je završila najteže poglavlje u saradnji sa Haškim tribunalom i nastaviće da ispunjava svoje međunarodne obaveze. Završena je turobna stranica naše istorije“, rekao je predsednik Srbioje Boris Tadić na konferenciji za novinare.

Predsednik Tadić demantovao je informacije koje su objavili neki mediji da je Hadžić uhapšen između manastira Krušedol i vojne kasarne.

Povodom zahteva za otkrivanje pomagača haškim optuženicima, Tadić je rekao da će u javnosti biti objavljeno ko je kome pomogao u skrivanju posle sveobuhvatne istrage.

„Ne očekujem nikakve reakcije iz EU povodom hapšenja Hadžića, jer je to bila obaveza Srbije“, rekao je Tadić.

Tadić je ponovio da nikakvi pritisci u vezi sa hapšenjem Mladića i Hadžića nisu bili efektivni, jer su Srbiju iznad svega vodili moralni razlozi, zakonske obaveze i svest da je to uslov za pomirenje u regionu.

Hadžić ostao bez novca za skrivanje

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je u Specijalnom sudu je prilikom hapšenja Hadžića uhapšen i pomagač, ali nije želeo da otkrije njegov identitet.

Prema rečima Vukčevića, Hadžić je bio u kontaktu sa malo ljudi i bio je veoma nepoverljuv, a medijske spekulacije odložile su njegov susret sa pomagačem za jedan dan, pa je haški begunac uhapšen jutros.

Napredak u potrazi za Hadžićem, došao je u trenutku kada je Akcioni tim optkrio da Hadžić želi da proda sliku čuvenog italijanskog umetnika Amadea Modiljanija, pošto je ostao bez novca za skrivanje, rekao je Vukčević.

Prema njegovim rečima, Vukčević je bio i u kontaktu sa pojedinim sveštenim licima.

Hapšenjem Gorana Hadžića, okončana je višegodišnja potraga za poslednjim haškim beguncem koji je optužen za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Goran Hadžić je rođen 7. septembra 1958. godine u opštini Vinkovci, Hrvatska. Pre sukoba u Hrvatskoj, radio je kao magacioner VUPIK-ovog pogona u Pačetinu, u opštini Vukovar, Hrvatska.

Optužnica protiv Gorana Hadžića potvrđena je 4. juna 2004, a obelodanjena 16. jula 2004.

U optužnici se navodi da je Goran Hadžić, kao predsednik Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, i nakon toga kao predsednik Republike Srpske Krajine (RSK), učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu kao saizvršilac.

Svrha tog udruženog zločinačkog poduhvata bila je da se silom trajno ukloni većina hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva sa otprilike jedne trećine teritorije Republike Hrvatske s ciljem da to postane deo nove države pod srpskom dominacijom.

Prema optužnici, od 1. avgusta 1991. do kraja juna 1992, Goran Hadžić, delujući sam ili u dogovoru s drugim znanim i neznanim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, je planirao, podsticao, naredio, počinio i na druge načine pomagao i podržavao planiranje, pripremu i izvršenje progona hrvatskog i drugog nesrpskog civilnog stanovništva u SAO Slavonija Baranja i Zapadni Srem/Republika Srpska Krajina.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama