);
Breaking News

SUZE ZBOG „ODLASKA“ MUZEJSKOG DAMPERA

Bor, 21. jul

Vlast u Boru i dalje, uprkos čuđenju naroda, jedno ruši, drugo gradi

Autor: B. F.

Kada su pre dva dana lokalne vlasti obavestile Slađanu Đurđekanović Mirić, direktoricu Muzeja rudarstva i metalurgije da će početi demontiranje i uklanjanje glavnog eksponata u jedinom srpskom Parku-muzeju rudarske i metalurške opreme i mašina, gorko je zaplakala. Ceo Muzej je u čudu posmatrao direktorku ne verujući da vlasti i dalje uništavaju i skrnave park  u koji je uloženo mnogo novca i truda i koji izdašno pomaže Ministarstvo kulture.

-Ne pitajte me ništa. Više od tri decenije radim u Muzeju, ali da opet, kao i pre dve i po godine kada su u najlepšem delu parka započeli da zidaju privatne zgrade, doživljavam stresove, ne mogu da verujem. Nije važno ko me je zvao iz opštine. Radnici već demontiraju bager-rekla je kroz suze Đurđekanovićeva naglašavajući da razmišlja da podnese ostavku.

Park-muzej osnovan je prema projektu Instituta za rudarstvo i metalurgiju 1997. godine. Rudnici bakra, Fabrika opreme i delova i opština Bor uložili su dosta para da se postave 22 eksponata, mašine, geološke garniture i rudarska vozila koja su proteklih 100 godina iznedrila  četiri miliona tona bakra i 160 tona zlata. Godine 2007, zahvaljujući direktorima Rudnika bakra Draganu Bojoviću i Nebojši Bućanu, uslišena je molba tadašnjeg direktora Muzeja rudarstva Save Bosikovića i Muzej na otvorenom dobio je i najveću atrakciju –  „penzionisani“američki „euklid“, najveći damper na svetu za prenos rude nosivosti 170 tona, vredan više od pet miliona tadašnjih dolara.

-O kakvoj je grdosiji reč svedoči primer da je njegov jedan točak veći od celog „golfa“. Nema ekskurzije poslednjih godina koja se nije  fotografisala kraj „euklida“. Dvaputa smo postvaljali postament i dvaputa smo farbali i sređivali. Kada je sastavljan od starih delova, 12 najboljih majstora je radilo mesec dana. Kako će sada da ga demontiraju, Bog će znati, ali rok je četiri dana. Hoće da ga premeste kako bi se navodno bolje video-kaže Dušan Kabić, kustos Muzeja.

Iz opšptine su poručili da je to samo još jedan vredan poduhvat u ulepšavanju i doterivanju grada za 6. avgust , Dan rudara Srbije. Bager jeste postao muzejska vrednost, ali je zaklonjen zgradom Doma kulture.

A bager je nikao baš tamo gde su predložili stručnjaci RTB-a, Muzeja i Instituta za rudarstvo. Iza njega je, na bočnom zidu Doma kulture, ogroman mural akademskog slikara Bratislava Petrovića, što se izvanredno uklapa u celinu šireg prostora.

-Kada sam pre oko tri godine bio na vlasti nisam mogao da odbacim odluku Skupštine opštine iz 2002. godine da se u Parku-muzeju sagradi 20 manjih zgrada za kancelarije advokata i još nekih važnih ljudi. Danas čujem da će tamo da se otvaraju kafići. I tad su iz Muzeja kukali na sav glas  kako se prostor skrnavi i ne poštuje projekat. Istovrmeno, naružen je i jedini gradski park u centru grada. Aktuelna vlast je srušila fontanu ispred Doma kulture valjda samo što su je gradili radikali, „izbrisala“ česmu na Trgu oslobođenja, sklonila skupo plaćenu, pre četiri godine, rasvetu i postavila lošiju, ruše se stare, francuske kuće s početka prošlog veka, uništava zelenilo. Amfiteatar je gradila JP Televizija, novi plato je poveren JP Toplana, farbaju se privatne i ostale zgarde u ko zna koliko boja. Na delu je vandalizam vladajućih stranaka na čelu sa G-17 – ističe Branislav Rankić, predsednik Okružnog odbora SRS pokazujući jučerašnje saopštenje njegove stranke u kome se napominje da bahata i osiona vlast preduzima „ ludačke poduhvate“.

Sastavite drugi damper

U Muzeju su nam rekli da vrsni majstori rudnika , kao i 1997. godine, od starih delova mogu da sastave još jedan damper i da ga postave gde god lokalnoj vlasti odgovara. Starudije ima na pretek. Demontaža će biti skupa, a i bespotrebna je, jer neshvatljivo krnji izgled Parka-muzeja. Nekome se, vele, prohtelo da se do 6. vagusta „pomakne“ damper i tu nema pomoći.

-Da je samo damper u pitanju, mnogo toga se radi bez dokumentacije i netransparentno. Izaći će sve na svetlo dana bar kad prođu izbori-rekao nam je jedan od radnika Muzeja strahujući da nekome ne padne na um da zatvori i jedini Muzej rudarstva i metalurgije Srbije i napravi nešto drugo po svom nahođenju.

Premešten je i topionički vagon

Krajem prošle godine vlast je , bez pitanja gazdi, iz parka-muzeja odnela topionički vagon i postavila ga na novi saobraćajni tok na ulazu u grad. Muzej je nestanak eksponata prijavio policiji, a potom je u javnosti izbila afera. Iz RTB-a odmah su iz Topionice bakra dopremili drugi vagon, mada su jedan isti, samo stariji, neupotrebljavan, imali ispred direkcije preduzeća. Nisu se setili da im je pred očima starudija koja je mogla da se bez po muke prenese na kružni tok.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama