);

RADNICI “VISILI” KAO IGRAČKE

Bor, 22. jul

Zašto je Republička inspekcija obustavila krečenje grada Bora

Autor: B. F.

Republička inspekcija za zaštitu na radu naredila je firmama koje poslednjih mesec i po kreče fasade i farbaju metalne delove privatnih i  društvenih zgrada da najhitnije obustave neobezbeđeno “šminkanje” i doterivanje. Ustanovljeno je da radnici nisu propisno obezbeđeni za radove na visini.

-Od inspekcije je stiglo rešenje da se zaustave svi radovi , a da posao nastavimo tek kad pribavimo sve zakonske dokaze po kojima su svi bezbednosni kriterijumi  ispoštovani. Ugovor  smo potpisali sa RTB Bor, čiji su rukovodioci obećali da će eventualne nesporazume sa inspekcijom oni rešiti. Naše je da žurimo i ni minut ne kasnimo-rekao nam je jedan od vlasnika privatne firme, podizvođača radova,  ne želeći iz objektivnih razloga da mu se spomene ime.

Prijava Republičkoj inspekciji stigla je, na opšte iznenađenje, od dr Svetlane Golubović-Šuput, direktorice Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za Borski okrug.

-I kao čovek, a i lekar, nisam mogla više da gledam kako radnici na visinama danonoćno rade na neobezbeđenim skelama, bez šlemova, propisanih odela i pojaseva. Nisu samo moleri i ostali bili  ugroženi, nego i  prolaznici, pa i deca. Nisam mogla da vidim ni ko je izvođač radova-rekla je novinarima dr Golubović.

Nezvanično saznajemo, da su inspektorima u Borskom okrugu pomogle kolege iz drugih gradova kako lokalni moćnici ne bi mogli da utiču na njihove odluke.

Branislav Rankić, do pre dve i po godine predsednik opštine, ističe da je lično, ali i kao predsednik SRS, zaprepašćen kako opštinska vlast ne sprečava javnost da sazna istinu o mnogim investicijama, uređenju, pa i rušenju nekih objekata u gradu pred predstojeće praznike i izbore. Isto je i u RTB-u, gde G-17 drži sve konce u rukama.

-Niko ne govori o tome kako su izabrane boje i zgrade za krečenje i farbanje (zavladalo je neviđeno šarenilo). RTB se bavi krečenjem fasada, organizovanjem koncerata i vatrometima umersto da proizvodi bakar. Privatne firme koje sa njima sarađuju nalaze se pod vidom “reketiranja”. Toplana gradi fontanu i plato ispred Doma kulture, TV Bor je izgradila amfiteatar. U opštini su na snazi “suludi potezi”- kaže Rankić.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !