PRETNJE NOVINARIMA TIMOČKE TV

Bor, 25.jul

Beograd — Nakon emisije „Povodom“ koja je na Timočkoj televiziji emitovana 21. jula, glavnom uredniku, uredništvu i gostu emisije, počele su da stižu anonimne pretnje.

Izvor: B92

Njima se opominju da niko nema prava da govori protiv vladajuće koalicije u Boru, a posebno o ponašanju i radu generalnog direktora Rudarsko – topioničarskog Basena Bor, Blagoja Spaskovskog.

Timočkoj televiziji se inače pred svako gostovanje nekog od neistomišljenika u Boru, iskuljučuje zemaljski predajnik i tako onemogućava gledanost u jednom delu borske opštine.

To se, na primer, desilo pre dvadesetak dana kada su gostovali članovi Udruženja inžinjera u rudarstvu koji su, stručno i argumentovano, ukazivali na, prema njihovom mišljenju, potpuno pogrešne strategijske poteze u RTB – u.

Branislav Rankić, inače bivši predsednik Opštine Bor, član predsedničkog kolegijuma Srpske radikalne stranke, obavestio je novinare da je podneo predstavku borskom Sekretarijatu unutrašnjih poslova zbog pretnji izvesnog Joce džudiste koji mu je, preko posrednika, poručio da će, kad ga nađe, da ga prebije, polomi, uništi, jer mnogo voli Blagoja Spaskovskog Sosu i njega niko ne sme da dira.

Opštinski javni tužilac je, na osnovu predstavke, dao nalog za podnošenje krivične prijave zbog krivičnog dela ugoržavanja lične bezbednosti.

Rankić je kazao da pretnje njemu nepoznatog Joce džudiste shvata kao indirektne pretnje direktora RTB – a Blagoja Spaskovskog kojeg je republička Vlada postavila na to mesto i valjda samo njoj odgovara i radi uz njenu saglasnost.

On je napomenuo da je o ovome obavestio Dragana Todorovića, potpredsednika Srpske radikalne stranke jer je ozbiljno zabrinut za bezbednost sebe i svoje porodice i da je tražio 24 časovnu zaštitu i dozvolu za nošenje vatrenog oružja, kao i da mu se ovo nije dešavalo ni kada je bio narodni poslanik što govori o svojevrsnom medijskom mraku.

Timočkoj televiziji ovo nije prvi put da se preti podnošenjem krivičnih prijava protiv novinara i urednika, a i sagovornici često sa strahom daju izjave i izbegavaju snimanje, pa čak i mole da ostanu anonimni, što mi uvažavamo ali ujedno i pitamo ko to u Srbiji ima pravo da ne dozvoli obelodanjivanje druge strane.

Share

Ostavite odgovor