OTVORENO PISMO BLAGOJU SPASKOVSKOM

Bor, 26. jul

Udruženje inženjera u rudarstvu poslalo pismo generalnom direktoru RTB-a Bor

Udruženje inženjera u rudarstvu je osnovano kao strukovno udruženje sa prevashodnim ciljem da promoviše struku i etičke principe u struci. Takođe da promoviše naše članove i njihov rad u struci, ali u isto vreme i da štiti svoje članove od pritisaka i drugih negativnih pojava koje ugrožavaju njihov stručni i lični integritet.

Udruženje inženjera u rudarstvu, u poslednjih nekoliko meseci, konstantno dobija pritužbe svojih članova, zaposlenih u RTB Bor Grupi i njegovim zavisnim preduzećima, na kršenje odredaba Zakona o radu i Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, vezano za diskriminaciju na radu i konstantan mobing koji sprovode menadžmenti zavisnih preduzeća RTB Bor Grupe.

Naime, pojedini članovi Udruženja inženjera u rudarstvu, već nekoliko meseci unazad od strane pojedinih rukovodioca trpe pritiske da prekinu svoje članstvo u našem Udruženju, a koji su praćeni čestim promenama radnih mesta, i to uvek na niže radno mesto bez ikakvog valjanog obrazloženja, uz drastično smanjenje plate. Prema informacijama pojedinih članova Udruženja, vi ste u neposrednom razgovoru sa njima iskazali nedobronameran stav prema Udruženju inženjera u rudarstvu. Primeri da se prema pojedinim članovima Udruženja vrše pritisci i diskriminacija ogledaju se u sledećem: izolacija radnika  uz zabranu drugim radnicima da sarađuju sa njima, neosnovane prijave i suspenzije radnika, česti premeštaji radnika na drugo radno mesto, što je uglavnom u suprotnosti sa odredbama Zakona o radu.

Ovim dopisom želimo da vas obavestimo o ovim pojavama i upozorimo da ste dužni da poštujete Zakon o radu i Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, a posebno odredbe članova 18 do 21. Zakona o radu i članova 4, 6. i 8. Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu. Takođe, vaša je dužnost da menadžment zavisnih preduzeća RTB Bor Grupe upoznate sa odredbama ovih zakona i upozorite na obavezu poštovanja svih odredaba ovih zakona.

Ukoliko se ovakva nezakonita praksa pritisaka i diskriminacije prema članovima Udruženja inženjera u rudarstvu, zaposlenim u RTB Bor Grupi, nastavi i u narednom periodu, bićemo primorani da se obratimo za pomoć Inspekciji rada, pa i Ministarstvu rada i socijalne politike Republike Srbije.
Očekujemo da uvažite naše zahteve i sugestije i preduzemete odgovarajuće mere koje su u vašoj nadležnosti, i ubudućnosti sprečite ovakve pojave.

Predsednik UO UIR,

dr Stojan Mitrović

One thought on “OTVORENO PISMO BLAGOJU SPASKOVSKOM”

Ostavite odgovor