TRUJU I NE HAJU

Bor, 26.jul

Otrovi iz borske topionice ne prestaju da uništavaju useve i voće i urušavaju zdravlje ljudi

Autor: B.F.

Foto: M.P.

Nije se ni stišalo nezadovljstvo građana Brezonika i Krivelja zbog enormne aerozagađnosti proteklog vikenda i stradanja voća i useva, a u ponedeljak popodne iz Ministrastva unutrašnjih poslova stiglo je saopštenje da je grad Bor šestostruko zagađeniji od dozvoljene zakonske granice. Zatrovani dim iz topioničkih pogona kasnije se povukao, ali, zasigurno, ostale su posledice po zdravlje ljudi. I u utorak , posle osam sati, oblaci otrovnih topioničkih gasova prekrili su grad i okolinu. Relativno se brzo interevenisalo smanjenjem proizvodnje, tako da se moglo bar donekle disati u granicama normale. Ko god je mogao pobegao je u zatvorene prostorije i nije izlazio dok se otrovni vazduh nije povukao.

-Bebroj puta smo upozorili da se moraju pratiti atmosferske prilike. Ispuštanje sumpor-dioskida u vreme vikenda kad je malo stanovnika u gradu nije rešenje. Prerada sirovina mora da se organizuje kad ruža vetrova zaobilazi ceo kraj. Kampanjska prerada u topionici mora da se prevaziđe. Neophodana je i veća budnost, bolja opremljenost, sankcije za neodgovorne-izjavio je nedavno Dušan Kukolj, republički ekološki inspektor.

U selu Krivelj građani su u nedelju uveče imali zbor, gde su saopštili da im opštinska komisija za procenu štete nije mogla da izađe na lice mesta, jer je na odmoru. Čak su im iz RTB Bor zamerili da se „stalno žale“ nadajući se da će dobiti odštetu. Pre dva meseca dobili su ukupno 400.000 dinara za uništene pčelinjake i voćnajke.

-To je kap u moru koliku štetu topionica pravi godinama i decenijama. Sada je, izgleda, zavldao javašluk i malo ko se trudi da se popravi crna ekološka slika ovog kraja. Moraćemo bolje da se organizujemo i masovno izađemo na ulice ili da idemo u Beograd. Žalbe ministru Duliću ne vrede. Ovde je 1935. godine izbila čuvena Ekološka buna, zar opet treba da organizujemo narod-kaže Jovan Nikolić iz Krivelja.

Saopštenje policije da je šest puta povećana zagađenost bilo je blagovremeno, ali taj parametar je po novom propisu po kome je 350 mikrograma sumor-dioksida po kubnom metru vazduha iznad dozvoljene granice. Po starim parametrima računalo se 150 mikrograma.

Share

Ostavite odgovor