TV BOR NAPADAJU POZNATE I NEPOZNATE GRUPE

Bor, 26.jul

Saopštenje za javnost poslovodstva i uredničkog kolegijuma JP ŠRIF Bor


 Imajući u vidu činjenicu da je J.P.”Štampa, radio i film“ ove nedelje potpisala ugovor o otvaranju dopisništva RTS u Boru na radost svih građana Bora i okoline i još jednom potvrđujući činjenicu da je Bor pravi ekonomski i industrijski centar ovog dela Srbije, čude orkestrirani napadi iza kojih stoje poznate i prepoznate interesne grupe. Pozivajući se na postojanje medijskog mraka zanemaruju činjenice  da je svim političkim strankama otvorena mogućnost da iznesu svoje stavove na našim programima ali u meri da ne opterećujemo naše gledaoce i slušaoce. Postavljaju pitanja i unapred daju odgovore. Gospodo, čujte i drugu stranu. Nemojte ići logikom vaših partnera iz odborničke grupe koje smo demantovali i postigli da se emisija na vlaškom  jeziku sada emituje u skladu sa dogovorom sa Vlaškim nacionalnim savetom? Da li vam smeta odlična saradnja naše medijske kuće sa privatnim kućama u Boru i okolini pa zato govorite o mraku? Šta je loše da neko dobro govori o konkurenciji kao što je to uradio vlasnik TV „Sezam” na poslednjoj sednici Skupštine Opštine Bor?

Da li Vi iskreno brinete za zaposlene u J.P.”Š.R.I.F.” a posebno novinare? Što se zaposlenih tiče, isplata redovnih, uvećanih plata i isplata svih zaostalih primanja su jedino merilo ocene uspešnog rukovođenja firmom. To su ta ista zaostala primanja koja su otišla na organizovanje kojekakvih koncerata, manifestacija i sl. malverzacija. To treba da znaju ono koji govornicu Skupštine Opštine Bor koriste kao poligon za skupljanje jeftinih političkih poena sa neubedljivim i neistinitim pričama a koji javno beže da na toj istoj skupštini kažu šta imaju o rukovodstvu, i to u danu kada se direktor bira po konkursu, javno, transparentno ne bežeći od toga da se oglas objavi i u najčitanijim dnevnim novinama na teritoriji Srbije?

Da li nekome smeta što novinari i zaposleni naše medijske kuće imaju normalne uslove za rad, sređen i nov studio, novu redakciju, nove kamere? Izgleda da li im se više sviđa način i uslovi rada naših dojučerašnjih kolega koji su se prodali za sitan ustupke i sada napadaju rođenu kuću i rođeni grad? Neki od njih su bili odbornici u prethodnom sazivu Skupštine Opštine Bor i javno se zalagali ali i glasali da se J.P.”Š.R.I.F.” likvidira. Sramota.

Neistina je da se predajnik konkurentske televizije gasi a prava istina je da oni ne ulažu u opremu i da njihovi uređaji na našim lokacijama ne zadovoljavaju profesionalne standarde. Često se sami gase, to je lako dokazati i pokazati. Ali Vas ne interesuju dokazi i činjenice. Sa TV Bor to nije slučaj. Ulaganje nekoliko miliona dinara u emisionu i studijsku tehniku stabilizovali smo sistem koji su prethodnici svesno urušavali.

Pitamo se da li je funkcionisanje TV Bor ugroženo namernim neplaćanjem mesečnih obaveza od strane konkurentske kuće? Simptomatično je da mesečne račune redovno izmiruju i nacionalne TV kuće  i mobilni operateri. Možda su naučili da ništa ne plaćaju poučeni prethodnom iskustvu njihovog predsednika upravnog odbora koji je u svojoj neuspešnoj epizodi u J.P. “Š.R.I.F.”-u ostao dužan oko million dinara na ime računa za mobilni telefon a koji je sadašnje rukovodstvo uredno vratilo? Da li takve branite? Jesu li oni ugrožena strana?

Da li hoćete da pričamo o povećanju sopstvene produkcije, nekoliko puta, kao i zone pokrivenosti signalom televizije i radio Bora, o autorskim emisijama i pričama o običnim ljudima, borskim selima i našem kraju? Ove nedelje je potpisan ugovor o ulasku televizije Bor u open IPTV sistem Telekoma Srbije za istočnu Srbiju, kao i GSS IPTV sistema u Austriji. Radio i TV Bor će ići direktno preko interneta.

Da li nekom smeta izgradnja amfiteatra i oživaljavanje starog centra Bora gde se sakupi i do nekoliko hiljada ljudi? Da li smeta što je krenulo sređivanje diskoteke? Da li nekome smeta što se sređuje druga najstarija i najveća filmoteka u Srbiji Bakarfilm koja čuva istoriju ovoga kraja?

Da li je za osudu što je J.P.”Š.R.I.F.” završilo prošlu godinu pozitivno i bilo, po rečima čelnika okružnog odbora jedne opozicione stranke, jedno od dvadeset takvih javnih preduzeća u Srbiji a to nije bilo desetak godina u nazad?

Da li je pozitivno što se više ne pere novac preko J.P.”Š.R.I.F.” i ne zapošljavaju partijski istomišljenici? Stranačka obeležija, bedževi i značke ostali su daleko ispred ulaznih vrata preduzeća. To je istina.

Mi ćemo se i dalje truditi da budemo pravi medijski servis Istočne Srbije. Na to nas obavezuju građani. Ako nekada pogrešimo, ljudski je. Namera ne postoji. Posle godina i godina svesnog i namernog urušavanja i uništavanja do toga se ne dolazi lako niti bez odricanja. Ali, mi se trudimo. Svakim danom se glas Bora i borana čuje što dalje ali i glas cele Istočne Srbije. Javno, glasno, transparentno.

Saopštenje ŠRIF-a objavljujemo u celini.

Share

Ostavite odgovor