);
Breaking News

ВЛАСТ У БОРУ НЕЗАИНТЕРЕСОВАНА ЗА КУЛТУРНА ДОБРА

Bor, 27. jul

ЛДП у писму министру информисања и културе Предрагу Марковићу тражи да се стане на пут „уништавању културних институција и струке у Бору“

Слађанa Ђурђекановић Мирић и министар Марковић у Историјском архиву у Бору потписују пројекте о обнови музејских поставки и Парк-музеја

Фото: Б. Филиповић

Поштовани министре,

Повод oбраћањa управо je да се зградa „Дома културе“ у којој су смештене установе културе (Народне библиотеке „Бор“ и Музеја рударства и металургије „Бор“), a због извођења радова на платоу иста се урушава, а да власт свесно то и допушта.

У општинској управи „Бор“ нема ни одељења, а ни одсека за културу, односно лице коме би се обратли. С тога очекујемо да доле наведену ситацију схватите озбиљно и нађете начина за хитно решавање проблема установа културе.

Либерално демократска партија Бор је конструктивна опозиција, својим учешћем  у раду Скупштине општине Бор захтевала је од садашње власти да предузме мере решавања урушавања зграде и кровних бетонски тераса „Дома културе“ (зграда Дома културе је према документу Републичког завода за заштиту споменика културе из 2005. године евидентирана као непокретно културно добро са спомен обележјем посвећеном борцима палим за Револуцију), али власт затвара очи пред овим проблемом и одлаже га по страни. Веома интересантна чињеница је да се сви радови изводе око зграде, а да се највећи проблем заобилази.

Власт у Бору показује тоталну незаинтересованост по питању културних добара. Епилог је, да се приликом извођења радова (радове изводе запослени из ЈКП „Топлана“ ), коришћењем тешке механизације (која ствара вибрације, надлажни нису захтевали да се претходно уради статика зграде због већ познатог проблема) јављају нова оштећења напрслине на зидовима у самој згради, ове две установе. Иако је грађевинска инспекција издала Решења у 2007. и 2009. године којим налаже: да се одмах отпочне са отклањањем недостатака на оштећеној кровној огради зграде-делова чији су корисници, а да до завршетка радова на отклањању недостатака на крову обезбеде сигурност корисника и објекта и грађана. Уколико није могуће обезбедити сигурност прекинути са коришћењем објекта.

Либерално демократска партија Бор, такође је путем локалних медија реаговала по претходно прибављеној докумантицаји на основу Закона о доступности информација од јавног значаја (у прилогу дописа достављамо и копије Решења издата од Општинске управе Бор – одељење инспекције), како би стали на пут оваквом уништавању културних добара.

Поред овог проблема, уследила је и реприза у Парку Музеја рударско-металуршке културне баштине, али овог пута се ради о демонтажи камиона „Еуклид“, а да јавност није ни упозната да се овај парк измешта и добија нову локацију.

Посланик ЛДП г-дин Небојша Ранђеловић, пре пар месеци поставио је питање у име Борана у Народној Парламентарној скупштини Републике Србије, поводом уклањања вагона из Парка Музеја, сматрало се да је оваквој сили дошао крај. Међутим, самовољи и примени силе нема краја.

Либерално демократска партија Бор од Вас захтева да из Ваше надлежности спречите и станете на пут оваквом  уништавању културних институција и струке у Бору.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama