EKSKLUZIVNO: MUZEJSKI DAMPER MOŽE DA „UGASI“ POLA GRADA

Bor, 28.jul

Autor:B.F.

Foto: M.Panić

Elektrotimok iz Zaječara zahteva od nadležnih inspekcija da  najhitnije zaustave postavljanje muzejskog dampere u cvećnjaku preko puta Tehnoprometa u užem centru grada, jer je na tom mestu napon struje od 90.000 volti. Tu su dva visokonaponska kabla od po 30.000 volti i dva po deset hiljada volti. Reč je o glavnom i rezervnom izvoru napajanja za deo grada sa 20.000 stanovnika.

-Postoji realna opasnost da damper svakog trenutka prouzrokuje nestanak struje za pola grada. Kasnije popravke trajale bi najmanje nedelju dana-poručuju iz borske Elektrodistribucije.

Iako je inspekciji ova informacija poznata, danas oko podne damper je nesmetano postavljan. Ipak, radovi će sigurno morati da se obustave, ali da li će neko odgovarati što je posečeno više mladih stabala na oazi koja više znači nego što su zelena pluća grada prekomerno zatrovanog industrijskim dimom.

-Nezadovoljni smo ponašanjem vlasti iako smo opštinska ustanova kulture. To što se gradi i četvrti kružni tok na malom  postoru nije naša ingerencija, ali zašto nam se spomenici okreću na struju i muzejski eksponati postavljaju ispod opasnih elektroinstalacija, trebalo bi da se pitamo. Kao da smo grad-ringišpil-kaže Slađana Đurđekanović Mirić, direktor Muzeja rudarstva i metalurgije.

Share

One thought on “EKSKLUZIVNO: MUZEJSKI DAMPER MOŽE DA „UGASI“ POLA GRADA”

Ostavite odgovor