FIKSNI TELEFON POSKUPEO NA PREVARU

Beograd, 30.jul

Od ponedeljka će telefonski račun biti veći jer je Ratel uz pomoć falsifikata doneo odluku o višim cenama pretplate, piše današnji Kurir

Za koga radi Ratel?
Od ponedeljka će telefonski račun biti skuplji jer je Republička agencija za telekomunikacije uz pomoć falsifikata donela odluku o poskupljenju pretplate!

Kako smo otkrili, Ratel se u odluci o povećanju cena pozvao na zahtev Telekoma Srbija, koji to nikad zvanično nije zatražio.

– U rešenju piše da se Telekomu odobrava promena cena, a u stvari je nalog za poskupljenje potekao iz agencije. Ono što je još opasnije, jeste da postoji mogućnost da su ovim potezom napravili krivično delo zloupotrebe službenog položaja – kaže naš izvor.
S druge strane, Milan Janković, direktor Ratela, objašnjava da je to „do pravnika koji koristi terminologiju novog zakona“.

– Ja sam stručnjak u oblasti telekomunikacije i direktor koji donosi rešenja, to je pitanje za pravnika – rekao je Janković i dodao da je rešenje o podizanju cena doneto na osnovu izveštaja koji je Telekom prosledio agenciji za prošlu godinu.

– Cene su određene primenom troškovnog principa sa ciljem postepenog otklanjanja dispariteta cena na domaćem tržištu u odnosu na zemlje u okruženju i uz uvažavanje socijalnog aspekta. Cena minuta razgovora u međumesnom saobraćaju je smanjena, dok je cena za lokalni saobraćaj povećana – objasnio je Janković.

Advokat Savo Anđelković za Kurir kaže da je rešenje školski primer zloupotrebe službenog položaja i da ima elemenata za krivičnu prijavu jer „Ratel nije ispoštovao osnovna načela Zakona u upravnom postupku (ZUP), član 192, na koji se poziva u uvodnom delu“.

– Iz rešenja se ne vidi da je u postupku učestvovao nadležni organ na koji se rešenje odnosi, a to predstavlja bitnu povredu odredbe ZUP. Strankama u postupku nije omogućeno da zaštite svoja prava i pravne interese. Povređeno je zagarantovano načelo zaštite prava građana i zaštite javnog interesa – objašnjava Anđelković i dodaje da organ koji donosi rešenje mora da utvrdi činjenice koje su relevantne za donošenje rešenja.

Telekom: Nismo tražili korekciju cena

U Telekomu kažu da ih je Ratel u junu obavestio o odluci koja ih obavezuje da od 1. avgusta povećaju cenu pretplate za fiksni telefonski priključak sa 388 na 430 dinara, kao i da promene cene lokalnog i međumesnog saobraćaja.

– Telekom planom poslovanja za 2011. nije predvideo povećanje cena, niti je u skladu s tim tražio od Ratela korekciju cena u ovoj godini – rekli su u Telekomu i dodali da imaju obavezu da poštuju odluke regulatorne agencije.

Koliko košta telefoniranje?

Pretplata    457,8    507,4
Besplatni impulsi    150    300
Impulsni interval     60 sekundi    26 sekundi
Cena impulsa    1,09 dinara    1,09 dinara *
* Odnosi se na jak saobraćaj u lokalu

Share

Ostavite odgovor