EKSPONATI NESTALI ( ili OTETI ) IZ PARKA-MUZEJA

Bor, 1.avgust

Pet eksponata je minulog vikenda odneto iz jedinog u Srbiji, borskog Parka-muzeja rudarstva i metalurgije

Autor: M.C.

Foto: D. Popaz

Glavna ulica u Boru, od ulaska u grad iz pravca Brestovačke banje, postaje, iz dana u dan, mesto za muzejske eksponate starih rudarskih i metalurških mašina i vozila koji su do proteklog vikenda krasili jedinstvenu u zemlji postavku u centralnom gradskom parku. Sem ogromnog američkog bagera „euklid“ koji je iz parka-muzeja ukolnjen pre deset dana, sada su još četiri rudarske mašine odnete  i postavljaju se u središnjem cvećnjaku  duž ulice od  Doma zdravlja do starog centra grada.

-Zaprepšćeni smo i u neverici. Radnici iz RTB-a odnosili su mašine i rudarske vagone-ekponate nikog ne pitajući. Rekli su jedino da im je to naredba preptostavljenih u kombinatu bakra – kaže Dušan Kabić, kustos Muzeja.

Iz RTB-a su ranije saopštili da uređuju grad po idejnim projektima kompetenetne firme iz Beograda i da im je cilj da grad bakra dobije nekadašnji sjaj i izgled kakav priliči evropskim gradovima. Zato se poslednja dva meseca kreče i farbaju fasade, gradi se četvrti kružni tok na malom prostoru, podižu spomenici, dograđuju napušteni objekti, uređuje plato ispred Doma kulture. Sve se to gradi i „šminka“ parama RTB – a i opštinskih javnih opreduzeća. I opština izdvaja novac. Uskoro će se krenuti sa sređivanjem seoskih naselja i izgradnjom puteva.

Danas je povodom „ otimanja eksponata „ najhitnije zakazana vanredna sednica Upravnog odbora Muzeja rudarstva i metalurgije kojoj prisustvuje i Darko Mihajlović, član Opštinskog veća zadužen za informisanje i kulturu.

Share

Ostavite odgovor