);

NA PRAGU EKOLOŠKE KATASTROFE U SRBIJI: SUMPORNA KISELINA U PLUĆIMA GRAĐANA BORA

Bor, 3.avgust

Otrovne čestice iz vazduha dele se u tri grupe. Najkrupnije se zadržavaju u ustima, nosu i ždrelu čoveka, one srednje veličine napadaju bronhije i pluća, dok najsitnije koje uglavnom sadrže čestice metala odlaze direktno u krvotok. Donedavno je simbol otrovnog vazduha u Srbiji bilo Pančevo, međutim, u Agenciji za zaštitu životne sredine tvrde da je ovaj grad izgubio ovu titulu ekološke crne tačke.

Izvor: VESTI online

Preuzeo ju je Bor sa 120 dana u godini kada je konventracija otrovnih sastojaka na visokom nivou.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Momčilo  Živković kaže da se u ovom gradu, zbog topionice koja se nalazi gotovo u centru grada, a koja radi po zastareloj tehnologiji, beleži uvećana koncentracija sumpor-dioksida i azotnih oksida.

– Zimi je najgore, jer se sumpor-dioksid u dodiru sa vlagom u disajnim kanalima pretvara u sumpornu kiselinu – kaže  Živković.

Načelnik odeljenja za praćenje kvaliteta vazduha u ovoj agenciji Tihomir Popović kaže da se u Pančevu situacija poslednjih godina znatno popravila, jer su Ministarstvo životne sredine i celokupna pančevačka industrija uložili novac u prečistače…

Share

One thought on “NA PRAGU EKOLOŠKE KATASTROFE U SRBIJI: SUMPORNA KISELINA U PLUĆIMA GRAĐANA BORA”

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama