);

PROGOVORILI GLAVNI „ŠMINKERI“ BORA: I PETI KRUŽNI TOK

Bor, 3.avgust

Grad se kreči, uređuju se ulice, postavljaju spomenici i kružni tokovi, ali se kao glavna atrakcija najavljuje i najhitnija gradnja Botaničke bašte i Zoološkog vrta pod pokroviteljstvom Beograda i Vuka Bojovića

Autor: B. Filipović

Bor je sakupio 27,3 miliona dinara donatorskih para kojima ulepšava grad kako bi od nekadašnjeg rudarskog naselja postao najlepša i najprijatnije za život urbana sredina u istočnoj Srbiji, a možda i šire. Ovo je rezime sinoćnog razgovora u TV Bor ( emisija Aktuelnosti ) predstavnika dve komisije za prikupljanje i trošenje para za gradnju i obnovu Bora na čelu sa Sašom Perišićem, predsednikom Skupštine i Mirjanom Antić, finansijskim direktorom RTB Bor.

Glavni donatori i finansijeri ekspresnog „šminkanja“ od pre dva meseca jesu RTB i opština sa svojim javnim preduzećima, mada kesu dreše i poslovni prijatelji kombinata bakra i pojedini preduzetnici. Do sada je raznobojno okrečena većina fasada na zgradama u glavnoj ulici i starom središtu grada, zaustavljeno je propadanje zdanja „Kapije Bora“, na samo dva kilometra udaljenosti urađena su četiri, a za neki dan biće i peti kružni tok, postavljen je spomenik Đorđu Vajfertu, promenjena je rasveta u ulici Moše Pijade, izgrađen amfitetar, završava se plato i velika fontana ispred Doma kulture, uređuje se ulica Zeleni bulevar.

-Do 6. avgusta, Dana rudara Srbije, postavićemo i spomenik inženjeru Franji Šisteku, prvom direktoru Borskih rudnika bakra, urediti centar grada i započeti radove  na izgradnji Centra za decu ometenu u razvoju i objekta za smeštaj starih, proširićemo ulicu „3.oktobar“, oplemeniti prostor kod stadiona FK „Rudar“ postavljanjem balon-sale za tenis, napravićemo mini-golf igralište, šetalište, fontane. Da bi sve to tako brzo uradili sačinili smo i projekte koje će pomoći EU-ističe Nebojša Videnović, predsednik opštine Bor.

-Drago mi je što se Bor ulepšava i gradi. Spremni smo da ustupimo 50 životinja, od majmuna do većih i retkih životinja.  Borani su našli izvanrednu lokaciju. Verujem da ni gradonačlenik Beograda neće imati ništa protiv- rekao je juče u Boru Vuk Bojović, direktor beogradskog Zološkog vrta.

Mirjana Antić je izjavila da RTB sada ima para i može da pomogne gradu i opštini. Njena firma planira da narednih deset godina donira grad sa 25 miliona dinara, možda i više.

Čija je „Kapija Bora“

Nebojša Videnović objašnjava da je „Kapija Bora“ vlasništvo opštine, RTB i beogradskog Energoprojekta, ali da nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi. Reč je o 7.000 kvadrata korisnog prostora. Opština će, uz pomoć donacije EU, u svom delu smestiti Inkubator centar.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !