DONATORI GRADE I UREĐUJU BOR

Bor, 4.avgust

Foto: D.Popaz

Početkom leta počeli su radovi na uređenju opštine Bor. Nakon više godina renoviraju su gradske fasade i seoske crkve, saniraju se seoski domovi kulture i objekti mesnih zajednica. U Boru su izgrađena još tri kružna toka u čijem središtu su postavljeni spomenici velikanima: Đorđu Vajfertu, začetniku rudarstva i Franji Šisteku, prvom direktoru Francuskog društva borskih rudnika bakra.  Podignuta je fontana na platou Doma kulture koji se takođe uređuje i koji će sa amfiteatrom i dečijim igralištem, koje se gradi u neposrednoj blizini, činiti centar okupljanja pre svega mladih, ali i svih građana. Akciju na uređenju grada udruženo sprovode Opština Bor i Rudarsko topioničarski basen Bor. Početkom juna oni su otvorili donatorski fond i započeli prikupljanje sredstava od donatora među kojima je najviše poslovnih partnera Rudarsko topioničarskog basena Bor. Akciji su se priključile i poslovne banke i privatni preduzetnici iz Bora.  Do sada je prikupljeno 29 miliona 300 hiljada dinara od 45 donatora. Najveći donator je beogradski „Mejs“, firma koja obavlja konsultantske usluge za RTB Bor, zatim dve inostrane firme koje se bave otkupom sekundarnih sirovina „Šolc“ i „Alex“, a znatna sredstva donirali su i švedski „Atlas Copco“, švajcarski „Glenkor“ i „Trafigura“, borski „Grandinženjering“, beogradski „Meser“, italijanski „Pometon“, banka „Inteza“, preduzeće „Megalit-Šumnik“ iz Raške koje je besplatno završilo radove na kružnom toku kod Robne kuće u Boru kao i drugi.

Opština Bor i Rudarsko topioničarski basen Bor formirali su dve komisije koje čine predstavnici obe strane a među članovima su i predstavnici borskih javnih preduzeća. Komisije kontrolišu trošenje donatorskih sredstava  i koordiniraju i opredeljuju radove na uređenju koji se finansiraju iz donatorskih sredstava.

Gostujući u emisiji „Aktuelno“ Televizije Bor, predsednik opštine Bor Nebojša Videnović rekao je da se ova akcija nastavlja i da svi oni koji su u mogućnosti mogu da doniraju sredstva kako bi zajedničkim snagama Bor učinili lepšim a građanima život boljim i komfornijim. Opština Bor u proteklom periodu bila je posvećena normalizaciji stanja u javnom sektoru, vraćanju dugova iz prethodnog perioda kako bi omogućila nesmetano funkcionisanje grada. Sredstvima kojima opštinski budžet raspolaže ne bi moglo paralelno da se isfinansira uređenje grada i da se rešava stanje u javnom sektoru. Zato je Opština Bor i podržala ovu inicijativu RTB-a Bor.

Danijela Novović,

PR predsednika Opštine


Share

Ostavite odgovor