);

ŠISTEKA UKRALI PRE NEGO ŠTO JE OTKRIVEN

Bor, 4.avgust

Spomenik inženjeru Šisteku u Boru oskrnavljen pre nego što je otrkiven, mada postoji mogućnost da je natpis sa postamenta skinut i zbog greške u godini smrti, jer je prvi rudarski inženjer u Boru umro 1904., a ne 1907. kako je bilo napisano

Autor: B.F.

Foto: D. Popaz

Bakarna ploča na postamentu spomenika inženeru Franji Šisteku, prvom inženjeru i direktoru Borskih rudnika bakra (otkrivanje spomenika zakazano za 6. avgust, Dan rudara Srbije), nestala je nakon samo jednog dana. Nepoznati lopovi, najverovatnije pod okrijem noći, ukrali su ploču sa natpisom imena inženjera Šisteka i njegovim godinama rođenja i smrti. Radnici na gradilištu kružnog toka u užem centru grada ne znaju šta se dogodilo s pločom, ali pretpostavljaju da je ukradena i prodata nekom od otkupljivača sekundarnih sirovina. Bakar i bronza su skupi i zato su dobro došli gazdama privatnih livnica kojih je i u ovom kraju sve više. Postoji i druga mogućnost: da je nakonadno ustanovljeno da je Šistek umro 1904, a ne 1907. godine kako je bilo napisano.

Ipak, stara je priča da lopovi kradu i prodaju sve što je od bakra i mesinga. Pokradeno je bar pet, šest bisti prvoboraca NOB-a, nestao je i spomenik od 600 kilograma bronze čuvenog mađarskog pesnika i borskog logaraša Mikloša Radnotija, pokredan je ceo bakarni krov zdanja “Kapija Bora”, bakarni oluci sa stambebnih zgrada nestaju čim se postave, lopovi odnose i biste sa spomenika u Novom groblju. U policiji su nemoćni da se odupru opštoj krađi svega što je od bakra i mesinga, tako da je pre dve godine ukraden i oluk sa policijske zgrade.

-Sa spomenika mog oca Branka odneta je mesingama bista. Sa spomenika sestri Novice Ivanovića ukrali su čak i mesingana slova. Sve što je metalno nestaje bez obzira na predostrožnost. Policija je, nakon bezbroj prijava, pronašla lopove, ali su oni ubrzo pušteni iz zatvora . Takav je valjda zakon-kaže Denis Olar iz Slatine nadomak Bora.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama