);

FRANJO ŠISTEK JE ZADUŽIO BOR I BORSKO RUDARSTVO

Bor, 5.avgust

Bio je prvi rudarski inženjer i direktor Borskih rudnika koji je otkrio bakarnu rudu, umro je 4. maja 1907. ( a ne kako je pisala “Politika” 2003. 7. maja 1904.) na Drugom hotizontu “Jame”. Sahranjen je u Boru, a grob i spomenik odavno su na Novom groblju. Šistek sutra, na Dan rudara, dobija i spomenik u centru Bora čime mu se rudnik i grad vredno odužuju.

Autor: B.Filipović

Ko je Franjo Šistek, prvi inženjer i istraživač bakarne rude u okolini Bora, a od 1904. i prvi direktor Borskih rudnika bakra. Rođen je 1854. u Plzlenu, u Češkoj, umro je  4. maja 1907. godine na Drugom horizontu borske “Jame”.

U feljtonu “Politike” iz 2003. godine naslovljenom “Bakarna reka, krvavo zlato”, autora Jovana S. Mitrovića, novinara iz Bora, nalazi se podatak da je Šistek umro 7. maja 1904. na Četvrtom horizontu “Jame”. Ovaj “Politikin” podatak najverovatnije nije tačan. Šistek je, kako piše i na spomeniku, 1907., sahranjen na starom borskom groblju. Godine 1973, zbog proširenja rudarskog kopa, njegovi posmrtni ostaci preneti su na najlepše mesto, na  ulazu, na Novo groblje u Boru.

Na predlog poznatog u to vreme rudarskog inženjera i geologa Feliksa Hofmana, i uz novčanu pomoć industrijalca Đorđa Vajferta,  1897. godine počela su istraživanja u okolini Bora i u Glogovici. Istraživanjima je rukovodio Franjo Šistek koji je bogato iskustvo stekao radeći u rudniku Kostolac. On je iz Kostolca u Bor doveo 14 rudara-Čeha. Oni su sa još 14 borskih radnika, nakon pet godina mukotrpnog rada, na brdu Čoka Dulkan, iznad Borske reke, pronašli rudu bakra.

Godine 1903. Vajfert od države dobija koncesiju na 2.400 hektara u borskoj, kriveljskoj i oštreljskoj opštini. Zahvaljujući tome dobio je i pravo da narednih 50 godina  otkopava i prerađuje rudu bakra. Te, 1903. broj radnika je porastao na 80, a iskopano je 680 tona rude.

Na molbu Đorđa Vajferta, prvog vlasnika Borskih rudnika, Šistek je 1904. godine došao na mesto direktora. Na toj dužnosti ostaje do 4. maja 1907. godine kada je i umro  na Drugom horizontu “Jame”.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !