);

PODMLAĐUJEMO RUDNIKE I RUDARE

Bor, 5.avgust

Dragan Aleksić, predsednik Samostalnog sindikata RTB Bor

Autor: B. Filipović

Najhitnije ćemo podmalditi rudarski kadar i otvoriti nova rudna ležišta kako bi povećali proizvodnju i vratili Bor na zlatne sedamdesete i osamdesete godine. To je strategija i poslovodstva, i sindikata i najviše države. Prosek starosti u rudnicima je 47 godina, to je visoka životna dob za ovako teška radna mesta. Zato je Ministarstvo prosvete učinilo odličan potez otvaranjem odeljenja rudarske struke u našoj Tehničkoj školi.Interesovanje za rudarsku struku je iznad svih očekivanja-kaže Dragan Aleksić, predsednik većinskog Samostalnog sindikata RTB Bor.

On naglašava da kombinat bakra danas upošljava 4.700 radnika. To je za 4.000 zaposlenih manje nego kad je sproveden prvi socijalni program. Potrebni su mladi i stručni, proizvodni radnici. U Srbiji je trenuitno u neposrednoj proizvodnji 380.000 radnika, što je izuzetno malo. I u RTB ima viška u administraciji i režiji, ali u rudnicima, topionici i fabričkim halama nema ni jednog bespotrebnog radnog mesta.

-Izborili smo se da propadnu dve loše privatizacije, danas stavramo jako i zdravo preduzeće. Svetska cena bakra je fanatastična, kao nikad. Ta povoljnost mora da se iskorisiti i zato ulazimo u velike investicije i proizvodne zahvate. Borićemo se da svaki radnik koji ima jedan od uslova za penziju ili je blizu penziije napusti radno mesto s tim što će ga zameniti mlađi i spsobniji. Ovde će tek da bude zapošljavanja. Mladi će ostajati, neće više napustati svoj grad. U to sam siguran. Preostaje da se izborimo za bolje radne uslove. Nemamo ni odgvorajuću tehničku zaštitu – ističe naš sagovornik.

U RTB prosek plate od pre dva meseca je 53.088 dinara. U direkcijama i režiji zarade su još veće. Ipak, u prvom planu sindiklata je odlučnost da se u novoj reorganizaciji sačuvaju svi zaposleni. Jer, kad dođe do najvljenog stečaja i stvaranja nove firme ( to je neminovno) radnici će morati da zadrže sva ranija prava. Niko ne bi trebalo da ode na Zavod za zapošljavanje. Ovo je stav sindikata koji će podržati i poslvodstvo.

-Čeka nas nova firma i jedinstveno preduzeće. Zahtevaćmo da se u taj proces uđe uz ispunjenje svih obaveza prema zaposlenima. Radncima ne bi smeo da se duguje ni dinar. Potrudićemo se i da se Zakonom o pnezionom I invalidskom osiguranju ne oštete radnici u  rudarskoj podzemnoj ekspolataciji- podseća Aleksić najvaljujući oštru rekaiju na predloge vrha Samostalnog sindikata da i sindikat postane politička partija ili da se ugleda na PUPS i prikljkuči se nekoj stranci. Tako nešto, veli Aleksić, moglo bi da se desi, ali smao na loklanom nivou. Neće ta ideja lako ući u narod, jer mnogi naši članovi već su i  pripadnici neke od stranaka.

Velika plata

Dragan Aleksić je čelnik u Samostalnom sindikatu od osnivanja, mada je i pre te organizacije bio je vrhu sindikalne organizacije. Na pitanje kolika je njegova plata, odgvorio je da jeste velika – oko 90.000 dinara. Naravno, kao i sve njegove kolege ima službeni automobil i sekretaricu. Kancelarija je u generalnoj direkciji RTB, gde je i poslovodstvo kompanije.

Spomenik Šisteku

U centru Bora danas će, povodom Dana rudara Srbije i Dana RTB Bor, biti otkriven spomenik Franji Šisteku, prvom inženjeru i direktoru Borskih rudnika bakra. Delo je akadamskog slikara Save Bosikovića iz Bora. Povodom rudarskog praznika, najboljim radnicima i stručnjacima , nakon više godine, ponovo će biti dodeljene nagrade “Inženjer Šistek”.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !