);

RTB BOR OD 2014. NA LONDONSKOJ BERZI

Bor, 8. avgust

Nebojša Ćirić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja istakao je da će se kao firma Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ registrovati na Londonskoj berzi po završetku izgradnje nove topionice bakra u Boru 2014. godine, piše Blic.

– Jedna od mogućnosti je, ukoliko se RTB kao kompanija registruje na Londonskoj berzi po okončanju izgradnje nove topionice bakra, da bi se tada objavila inicijalna ponuda za prodaju 20-30 odsto kapitala borskog giganta, a ta sredstva bi se uložila u nove investicije ili za vraćanje starih dugova – rekao je Ćirić.

On je naglasio da se reorganizacija RTB u jedinstveno preduzeće očekuje do kraja godine, s tim da bi većinski deo akcija novog RTB ostao u državnom vlasništvu. Na ovaj način, reorganizacijom četiri preduzeća iz sastava RTB u jednu kompaniju, dodatno će se uštedeti na troškovima, jer će biti manja administracija i jedan sistem nabavke, što će doprineti efikasnije m poslovanju kompanije u budućnosti.
– Cilj je da se deo obaveza RTB otpiše, dok bi se ostatak konvertovao u kapital novog preduzeća. Ideja je da pošto RTB duguje više od 100 miliona evra Standard i Euroaksis banci i grčkoj kompaniji „Mitileneos“ najpre uslede pregovori sa ovim komercijalnim poveriocima. Nakon toga otpočeće razgovori i sa državnim poveriocima. Dugovanja RTB-a NIS-u su oko 20 miliona evra, a „Gaspromnjeft“ za ta potraživanja može da dobije do dva odsto akcija u budućoj kompaniji. Radi formiranja profitabilne kompanije, transformacija RTB u jedinstveno preduzeće obaviće se, najverovatnije kroz 24-časovni stečaj, a obaveza države je da svi radnici ostanu u novoj kompaniji – dodao je ministar ekonomije.

Ćirić je podvukao da su u toku pregovori sa tri renomirane svetske firme o njihovom ulaganju u izgradnju postrojenja u gradu bakra.

– U izgradnju pogona u Srbiji, jedna od ovih firmi želi da uloži oko 70 miliona evra, druga oko 200 miliona, a treća oko 400 miliona evra – dodaje Ćirić.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !