TADIĆU POKLON OD RTB-a MEĐU NAJVREDNIJIM

Bor, 10.avgust

Od poklona veće vrednosti, najskuplji je srpskom predsedniku doneo predsednik grčkog parlamenta Filipos Petsalnikos koji mu je poklonio zlatnik s likom Perikla u pripadajućoj plišanoj kutiji i plaketu, čija je vrednost procenjena na 180.000 dinara.

-Predsednik Srbije Boris Tadić je srpski zvaničnik sa najviše dobijenih poklona u 2010. koji su evidentirani u Katalogu Agencije za borbu protiv korupcije.Kako stoji u Katalogu primljenih poklona finkcionera objavljenom na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, Tadić je prošle godine dobio više od 130 poklona, objavljuje TANJUG.
RTB „Bor“ poklonio je predsedniku bronzanu statuu rudara, vrednu 150.000 dinara, a među vrednijim poklonima je i dar predsednika Makedonije Đorđa Ivanova koji je Tadiću poklonio na drvenoj podlozi izrađen duborez – motiv ptice s ptićima.
Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković dobio je oko 50 poklona ali, prema evidenciji koju je objavila Agencija za borbu protiv korupcije, i jedan najskuplji procenjen na 200.000 dinara.
Reč je o poklonu od ministra za ekonomski razvoj Azerbejdžana Šihana Mastafajeva, koji mu je poklonio tepih, monografiju, album, koverat i poštanske marke, čija je vrednost procenjena na 200.000 dinara.
Potpredsednik Vlade Božidar Delić dobio je na poklon brošure, knjige, kalendare, olovke, monografije, upaljače, kravatu, ali i veći broj flaša vina, šampanjca, viskija.
Tadić i Cvetković dobijene poklone nisu zadržali za sebe, iako to Zakon dozvoljava, dok je Đelić većinu dobijenih poklona zadržao pa je ukupna vrednost lične svojine koju je on na konto poklona dobio 9.540 dinara.

Prema Zakonu o agenciji, funkcioneri su dužni da protokolarni poklon predaju organu nadležnom za postupanje sa imovinom u javnoj svojini osim ako vrednost poklona ne prelazi pet odsto prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Srbiji.
Funkcioner ne sme da zadrži prigodni poklon čija vrednost prelazi pet odsto prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa, odnosno prigodne poklone primljene u toku kalendarske godine čija ukupna vrednost prelazi iznos od jedne prosečne mesečne zarade.
Među političarima koji su tokom 2010. godine dobijali poklone su bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, kao i bivše ministarke finsnija i NIP Diana Dragutinović i Verica Kalanović.
Među „prigodnim i protokolarnim“ poklonima koje su predsednik, premijer, ministri i drugi političari dobijali su umetničke slike, ikone, knjige, monografije, razni ukrasi, posude, tacne, makete, alkoholna pića ali i satovi, ćilimi, kravate pa i pozlaćeni nakit.
Šutanovac je od 27 dobijenih poklona zadržao maketu bagera koju je dobio od Komande 210, vrednu 1.000 dinara i monografiju Nacionalne garde SAD dobijenu od generala Krejga Mekindija vrednu 1.500 dinara.
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović prijavila je 19 poklona od kojih je „najskuplji“ u vrednosti od 35.000 dinara iz Kine, a reč je o vazi ručno rađenoj.
Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić primio je i prijavio 22 poklona, a od lokalnih funkcionera i gradonačlenika, najviše odnosno 33 poklona prijavio je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Sem poklona Tadiću, RTB-e se pokazao i kao dobar domaćin i ostalim važnim gostima, među kijima je i Jovan Krkobabić
Foto: RTB Bor *** Sem poklona Tadiću, RTB-e se pokazao i kao dobar domaćin i ostalim važnim gostima, među kijima je i Jovan Krkobabić
Share

Ostavite odgovor