JAPANCI O PROBLEMIMA EKOLOGIJE I UVOĐENJU NOVIH TEHNOLOGIJA U RTB-u BOR

Bor, 12.avgust

Autor : Ljubiša Aleksić

Posetom eksperata sa Akita univerziteta iz Japana RTB-u Bor praktično je otpočeo rad na projektu “Upravljanje rudarskim otpadom” koji je Vlada Japana odobrila u okviru tehničke pomoći Vladi Srbije. Akita univerzitet biće nosilac ovog dvogodišnjeg posla sa japanske, a borski Institut za rudarstvo i metalurgiju sa srpske strane. Osnovu projekta čini Master plan rekonstrukcije srpske rudarske industrije urađen između 2005. i 2007. godine posredstvom japanske državne agencije “Džajka”, koja i ovoga puta ima tu ulogu. Teme projekta su klasično rudarstvo, obogaćivanje mineralnih sirovina i posebno ono što je naslovom projekta precizirano – ekologija kao naročito važna za građane Bora i Srbije. Kako se čulo od generalnog direktora RTB-a Bor Blagoja Spaskovskog, Japan je do skora bio veliki proizvođač bakra, istina iz tuđih koncentrata, pa je njegovo ekološko iskustvo u ovoj oblasti veliko i RTB ga, zajedno sa borskim Institutom, mora iskoristiti, piše sajt RTB-a Bor.

-Evo još jedne potvrde – istakao je Spaskovski – da je Vlada Republike Srbije opredelila razvoj rudarstva, normalno i poljoprivrede, kao vodeće grane. Povod i potvrda toga je dolazak profesora sa Akita univerziteta iz Japana. Oni su ovde sedam dana i radiće zajedno sa stručnjacima Instituta za rudarstvo i metalurgiju na otkrivanju i obeležavanju novih zadataka koji se moraju uraditi u RTB-u Bor i rudarstvu Srbije.

Zahvaljujući Vladi Japana na ovakvoj pomoći, Zoran Teodorović, pomoćnik ministra za rudarstvo je, između ostalog, kazao:

-Ovim je potvrđena tesna saradnja između dve države, a i između japanskih i srpskih stručnjaka.“Džajka“ nam je pomogla u definisanju okvira ovog projekta i još jednom joj se zahvaljujemo. Podsetiću da je ovo drugi projekat iz našeg master-plana koji je, takođe, donirala japanska vlada, a koji je završen pre tri godine.

Ovo je okvir u kome ćemo u naredne dve godine s japanskim ekspertima sagledavati obadve važne stvari za ovaj region. Prva se tiče zaštite životne sredine, a druga mogućnosti unapređenja i korišćenja novih tehnologija u domenu PMS-a, konvencionalnog rudarstva itd. Nadam se da ćemo zajedničkim radom ostvariti dobre rezultate, a na osnovu njih otvoriti i druge mogućnosti saradnje između dve zemlje.

Napominjući da ni u prethodnom projektu primarna veličina nije bila u novcu nego u rezultatu, Teodorović je dodao:

– Budžet ovog projekta nije velik, ali je sam projekat vrlo značajan i interesantan. Mi u ovoj prvoj misiji imamo šest profesora-eksperata iz različitih oblasti (rudarstva, ekologije, PMS-a, hidrometalurgije). Sa kolegama iz Instituta i RTB-a oni će pokušati da daju odgovor na neka pitanja koja nas odavno kopkaju.

Iskorak ka vrhunskim ekološkim i drugim tehnologijama, kakve ima Japan, po Teodoroviću, upravo ide putem saradnje, razmene mišljenja, stručnjaka i znanja.

Opšte je poznato da Japan simbolizuje tehnološki vrh civilizacije, planete zemlje, što znači da ako od koga imamo šta da naučimo, onda su to Japanci. A, kako se čulo ovom prilikom, basenski inženjer Ivan Anđelić uskoro kreće u ovu zemlju na dvoipomesečnu specijalizaciju.

Obraćajući se u ime „Džajke“, Takaši Johei je izrazio zadovoljstvo što vidi mogućnost realizacije ovog projekta jer smatra da je tretman jalovišnog otpada vrlo bitna tema. – A, sigurni smo, s obzirom na to da su ovde stručnjaci sa Akita univerziteta, da ćemo za tri godine videti dobre rezultate. Japan se, inače, suočava sa jako teškom situacijom zbog katastrofe koja ga je zadesila pre nekoliko meseci, ali čak i u takvim okolnostima mi ne prekidamo pomoć Srbiji. Takođe, izražavam zahvalnost srpskom narodu od kojeg smo dobili mnogobrojne donacije – kazao je Johei.

I Dizo Išijama, direktor Centra za geoekološke nauke, zadovoljan je što su dva predloga (IRM i Akita univerziteta) urodila plodom kod japanske međunarodne agencije za razvoj, čime se došlo do ovog projekta. – Naravno, mi znamo, što se tiče ekologije, da je sve povezano sa metalurškim kompleksom RTB-a Bor i da to nije ograničeno samo na ovu oblast, već da se odnosi na širu okolinu. Nadam se da će ovaj projekat biti od velike koristi za ljude koji ovde žive, ali i da ćemo moći da damo i veliki doprinos u oblasti nauke, metalurgije i uopšte tehnologije i iskorišćenja metala, naročito bakra.

Odgovornost za ovaj projekat sa srpske strane nosi Zoran Stevanović iz Instituta za rudarstvo i metalurgiju. On je zadovoljan što je od svih lokacija u pomenutom Master-planu – a plan je obrađivao najveći deo metaličnih rudnika Srbije – u nastavku tog projekta i nastavku dalje sradnje sa Japanom, izabran upravo rudnik u Boru.Tokom naredne dve godine projekat će se usmeriti na dve osnovne tačke: ekološku i primenu novih tehnologija, nečeg što do sada ovde nije bilo, na iskorišćenje i dodatnu valorizaciju bakra i ostalih plemenitih metala. On se nada da će se, pored dobrih rezultata na samom projektu, iskoristiti prilika za uspostavljanje još nekog vida saradnje između naših i japanskih firmi.

Share

Ostavite odgovor