);

Borani, čuvajte se !

 Bor – Izvor: KURIR

Borani, čuvajte se

OSLOBODIĆE OTROVE U BORU?!

(0) Send to friend Print Nedelja, 14. Avgust, 2011.| Autor: D. Tadić – S. Slaming

Eksploatacija rude iz majdanpečkog rudnog ležišta Čoka Marin prouzrokovaće ekološki genocid nad timočkim stanovništvom, tvrde stručnjaci

 BOR – Trovanje u najavi?Iako nisu dobili odobrenje Ministarstva za zaštitu životne sredine, Rudnik bakra Majdanpek potpisao je ugovor s borskom RDS grupom o izvođenju rudarskih radova u zlatonosnom Čoka Marin rudniku, prepunom metala opasnih po zdravlje ljudi. Kadmijum, germanijum i živa samo su neki od njih.

Dejan Stefanović, inženjer koji je 2003. radio u Institutu za bakar u Boru, potvrdio je za Kurir da je godinama upozoravao da planirani radovi mogu naneti veliku štetu ljudima koji žive u blizini rudnika, udaljenom od Majdanpeka oko 20 kilometara.
– Njegova eksploatacija je otrovna jer bi se, osim arsena, olova, cinka i sumpora, oslobodili kadmijum, germanijum i živa – objašnjava Stefanović.

Mladen Popović, direktor RDS grupe iz Bora, priznao je da u rudniku ima opasnih elemenata.
– Tačno je da ima štetnih metala, to je poznato više od 20 godina. Ja živim u Boru i naravno da ne nameravam da obavljam poslove koji bi štetili zdravlju ljudi i okolini. Desetine naših rudara koji će raditi na ovom projektu imaju porodice i niko od nas ne bi zataškavao ugrožavanje okoline. Imamo i sve potrebne saglasnosti nadležnih ministarstava, a ruda će se prerađivati u Kazahstanu – rekao je Popović za Kurir. On je dodao da će radovi trajati 35 meseci, a njihova vrednost iznosiće 5.801.000 evra.
Ministarstvo: Nemaju dozvolu!

– Preduzeće „RTB Bor grupa“, odnosno Rudnik bakra Majdanpek, do danas nije pribavilo odobrenje za izvođenje rudarskih radova po glavnom rudarskom projektu – saopštili su za Kurir nadležni iz Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Oni dodaju da preduzeće priprema investiciono-tehničku dokumentaciju, kao i onu predviđenu Zakonom o geološkim istraživanjima, Zakonom o rudarstvu i drugim propisima.
– Trenutno se u sektoru rudarstva i geoloških istraživanja u okviru našeg ministarstva razmatra zahtev preduzeća RBM o inoviranju stanja rezervi za pomenuto rudno telo – rekli su za Kurir nadležni iz resornog ministarstva.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !