);

KRAJINA JE DALA MNOGE ŽRTVE ZA SLOBODU SRBIJE

Negotin, Bor, 17. avgust

U Negotinu obeležena 70-godišnjica ustanka protiv fašizma i osnivanja Krajinskog partizanskog odreda

Autor: B.F.

SUBNOR Negotina je juče, na dan osnivanja Krajinskog partizanskog odreda 1941. godine, obeležio 70-godišnjicu pobede nad fašizmom. Svečani skup u prisustvu delegacija iz bugarskog grada Bregova, boračkih organizacija iz Timočke krajine i Pirota, lokalne samouprave, otvorio je Ljubomir Marić, predsednik SUBNOR-a Negotin. Pozdravnu reč imao je i Simeun Cvetkov iz Bregova. O aktivnosti boračkih organizacija u Republici Srbiji i posebno u osam opština Timočke krajine govorio je Dragoljub Nikolić, član Republičkog odbora SUBNOR-a.

-Poslednjih godina boračke organizacije, borci i potomci svih ratova na čelu sa NOB-om ponovo predstavljaju snagu vernu svetlim tradicijama naše vojske i našeg naroda. Izdavačka delanost je na najvišem nivou, propaganda je bolja nego ranije, obeležavanje najznačajnijih datuma je svuda prisutno, više se brine o spomenicima i stratištima. Organizacija je sve masovnija, dolaze i mladi što je osnovni cilj i zadatak. Vlast je već shvatila da je reč o nestranačkoj, antifašističkoj i patriotoskoj organizaciji i zato je podrška sve vidljivija-naglasio je Nikolić.

Dragoljub Filipović, potpredsednik SUBNOR-a Negotin je podsetio da je Krajina dala 555 žrtava za slobodu Srbije u Drugom svetskom ratu. Neki od njih ni danas nemaju spomen obeležje.

O istorijatu Krajinskog partizanskog oderda otvorena je izložba u Domu kulture. Nagrađeno je i više osnovaca na literarnom konkursu „Sloboda se na istoku rodila“.

U kulturno-umetničkom programu učestovali su hor penzionera i učenici osnovnih škola. Najuspšenijima u pikadu, streljaštvu i šahu uručena su priznanja i medalje.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !