NAROD KLICAO I KNEZU I KRALJU

Bor, 22. avgust

Brestovačka banja ponovo dočekala kneza Aleksandra Karađorđevića

Tekst i foto:: B.Filipović

Dvorska, po nekima i Banja jorgovana, Brestovačka banja, među tri najstarije u Srbiji i jedna od najlekovitijih sa 12 izvora termalne vode, dočekala je još jednaput knjaza ( kasnije i kralja)  Aleksandra Karađorđevića koji je 1856. godine, na brdašcu iznad turskog kupatila amam, podigao letnji dvorac. Glumci u ulozi kneza i njegove svite besprekorno su“odigrali” poverene uloge čineći autentične prizore iz vremena od pre 156 godina, što je narod (raju) toliko uzbudilo da je bilo i onih koji su klicali i glasno vikali “Živeo kralj”, “Hoćemo kralja”, “Srbija, Srbija…”

-Narode, je li rodila pšenica, kakva je letina-upitao je Aleksandar okupljene ispred obnovljenog pre godinu i po dvorca.

– Rodilo je, vaše Veličnstvo, biće hleba, biće i vina, i vinogradi su rodni…

-To je dobro što čujem. A ima li da se neko žali na ovu ovde vlast?

Zavladao je tajac, a onda je “načelnik” sreski odgovorio:

-Ima i takvih, Veličanstvo. Ali trudićemo se da budemo bolji.

-Doneću ja , zajedno sa narodom, jake zakone, pa da se svako poštuje, pa i žene u kući, kako je  svude u svetu, primerice u Beču…

I opet se zaorilo iz više hiljada grla: “Živeo kralj”…

Dva dana minulog vikenda trajala je tradicionalna manifestacija “Dani Brestovačke banje” kako bi se, u nedelju uveče, završili Preobraženjskom vatrom. Nastupilo je deset kulturno-umetničkih društava, više rok i pop bendova, takmuičilo se u kuvanju starih jela, u sportskim disciplinama, narodnom višeboju, izlagale su tkalje i prelje, naivni slikari i majstori u drvorezu i bakrorezu, nadmetalo se u zdravičarstvu. Najviše aplauza i priznanja dobili su gosti iz Knjaževca.

-Ove godine nismo organizovali besplatan autobuski prevoz iz Bora, pa je zato i manje posetilaca. Ipak, 400 izvođača programa privuklo je pažnju i starih i mladih. Sve je lepo i po tradiciji, nije puno ni koštalo-kaže Dragan Žikić, predsednik SO Bor.

U masi naroda pristiglog iz okolnih sela, boljevačkog i zaječarskog kraja, pa i susednih Bugarske i Rumunije, susrećemo porodicu Radmilac na čelu sa 85-godišnjim Radosavom pristiglim iz Bogovine.

-Došao sam sa mlađim sinom Nebojšom i njegovih petoro dece i mojih unučadi. Oni žive u Boru, ali su došli po mene u Bogovinu i dovezli me kako ne bi izneverio tradiciju stalnih dolazaka iako sam star i iznemogao. Zadovoljan sam, srećan. Jedino ne mogu da shvataim što se nigde ne spominje Tito. Obukao sam majicu sa njegovim likom. Bio sam u partizanima, oslobađali smo zemlju od fašista, to se ne sme zaboraviti-priča Radisav.

Andra Dragošanović je legenda banje, on je prvi sa Radmilom Ležaić, pre dve i po decenije, osmislio “dane” koji se gotovo nisu menjali, mada je sada kneževa letnja rezidencija otvorena za posetioce i izlagače narodnih nošnji, starih predmeta, veza, raznih rukotovrina.

-Ranije su dolazili poznati beogradski glumci da “ožive” likove iz tog vremena, danas se radi sa svojim snagama, jer tako je jeftinije. Banja je pre devet godina privatizovana i opština nije toliko zainteresovana da je propagira. A šteta je ogromna. Sem lekovitih izvora, dvorca, vila i zdanja s početka prošlog veka, ovde je i konak knjaza Miloša Obrenovića s turskim kupatilima, letnjijkovac i najveći banjski park u Evropi površine 99 hektara-kazuje Dragošenović

„Dani“ su bili lepo posećeni, hotel “Srpska kruna” kraj  bistre rečice Jetrvice nije imao slobodno mesta, sjatilo s i dosta mladih, čini se, kao ni jedanput ranije.

Share

Ostavite odgovor