KO STVARNO TRUJE BOR?

Bor, 23. avgust

Nadležni u Institutu rudarstva i metalurgije Srbije najavili su podnošenje tužbe protiv Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB

Izvor: „V. Novosti“

Foto: D. Popaz

Nadležni u Institutu rudarstva i metalurgije Srbije (IRM) najavili su podnošenje tužbe protiv Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“. On ih je optužio da je, po njihovom projektu iz 2003. godine, iz rudnika zlata Čoka Marin, kod Majdanpeka, u borskoj topionici prerađeno 8.929 tona rude, zbog čega je više od 200 tona prašine u kojoj je bilo kancerogenih elemenata poput žive, arsena, kadmijuma, olova i cinka, palo na Bor.

– Prava istina je da smo mi imali ugovor sa RTB „Bor“ o izradi tehničke dokumentacije za otvaranje, razradu i eksploataciju Čoka Marina, ali nismo imali uticaja na to gde će se ta sirovina pretapati – decidiran je prof. dr Vlastimir Trujić, direktor IRM. – Neistina je, takođe, da je u borskoj topionici, kako tvrdi Spaskovski, prerađeno 8.929 tona rude, jer je ugovorom sa knjaževačkim „Rudingom“ precizirano da se, pod nadozrom IRM, otkopa 2.400 tona rude i to isključivo radi laboratorijskih ispitivanja.

Trujić posebno podvlači da je IRM svoje usluge naplatio tačno 8.068 evra, a ne 5,2 miliona dolara, kako je ustvrdio Spaskovski, kao i da je potpuna neistina da je, preradom rude iz Čoka Marina, na Bor palo oko 200 tona otrova.

– Takve izjave služe jedino da da bi aktuelni generalni direktor RTB prikrio sopstvene promašaje i sve svalio na svoje prethodnike i one koje ukazuju na njegove štetne odluke – kategoričan je dr Trujić. – Jer, kako drugačije shvatiti tvrdnju generalnog direktora RTB da je Čoka Marin najbogatije ležište zlata u Evropi, sa prosečnim sadržajem od 15 grama tog metala po toni rude. Jer, istina je, zapravo, da u tom ležištu, po našim ispitivanjima, ima oko 460 hiljada tona rude, sa prosečnim sadržajem od svega – 3,7 grama zlata po toni rude! Prema tome, možda se i ovde može nazreti još jedan sličan scenario koji se može okarakterisati kao prevara veka, kojom bi trebalo da se pozabave nadležni državni i istražni organi.

IZOSTAO OBAVEZNI TENDER

PO saznanjima nadležnih u IRM tender za odabir firme koja je izabrana za izvođenje radova u Čoka Marinu nije bio ni raspisan, već se, navodi Trujić, „išlo na varijantu uslužnih ponuda, mada je, po zakonima Srbije, obaveza menadžmenta RTB bila da raspiše otvoreni tender“.

– IRM je izradio elaborat o rezervama u Čoka Marinu i glavni rudarski projekat – tvrdi dr Trujić. – Ali i pored postojeće dokumentacije, menadžment RTB je, po samo njima znanim kriterijumima, angažovao borsku firmu RDS koja je „prekrojila“ naše rezultate za 110 hiljada tona rude. Nakon toga je Republička komisija za overu rezervi taj dokument odbacila kao štetan po ekonomiku ležišta i životne okoline.

Share

Ostavite odgovor