KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV DIREKTORA RTB BOR

Bor, 23. avgust

Foto: D. Popaz

Iz Instututa za rudarstvo i metalurgiju u Boru saopštili su da su spremili više krivičnih prijava za zloupotrebu službenog položaja Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB Bor. Neki od dokumenata već su u rukama borske policije, a kako nezvanično saznajemo, u prvom planu je ugovor RTB-a sa borskom privatnom firmom RdS o projektovanju i otvaranju Rudnika zlata Čoka Marin u vrednosti 5,8 miliona  dolara.

U borskom, državnom Institutu odavno upozoravaju da je taj aranžman bio bespotreban, jer je Čoka Marin više puta istražen i overen od njihovih svetski priznatih stručnjaka.

U policiji je, doznajemo, i demanti sa obrazloženjem Instututa za rudarstvo na izjavu Spaskovskog da je ova naučna kuća kriva što je 2003. godine na grad Bor palo 200 tona otrova iz Topionice bakra.

-Spremni smo da policiji i svim nadležnim organima u državi Srbiji pomognemo i prezentujemo dokumentaciji po kojoj neki poslovi u RTB Bor mogu da se “mere” sa  “Slučajem Kolubara”, a možda i više od toga. Nećemo nikad prihvatiti proizvoljne i netačne ocene, kao i konstatacije o našoj firmi koja uživa ugled u celom svetu. Uostalom, mi smo državna kuća za primer što možemo svakog časa i svakome  da dokažemo. To što Spaskovski pokušava da nas diskredituje i potceni angažujući privatne firme nedorasle nama, to je priča o kojoj će se tek raspravljati. Neka u kombinatu bakra objasne zašto nije bilo javnog tendera za tako veliki posao u rudniku Čoka Marin iako to zakon strogo nalaže-izjavio je dr Vlastimir Trujić, direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju.

Čoka Marin, ali i još neki poslovi, kažu naši sagovornici, zasigurno će “zaslužiti” veliku aferu, najverovatnije veću od “Slučaja Kolubara”.

Share

Ostavite odgovor