);

Institut za rudarstvo: Direktor RTB ne govori istinu

Bor, 24.avgust

Foto: D.Popaz

Rudarsko-topioničarski basen Bor našao se usred polemike svoje uprave i Instituta za rudarstvo i metalurgiju iz istog grada, koji odbacuje kao netačne nedavne tvrdnje generalnog direktora RTB Blagoja Spaskovskog da je Institut za svoje usluge naplatio više od pet miliona dolara RTB-u i optužuje ga za nestručan rad i zloupotrebu službenog pložaja, objavljuje TANJUG.

U saopštenju Instituta, dostavljenom redakcijama, negiraju se kao neosnovane optužbe Spaskovskog da je Institut za rudarstvo dobio oko 5,2 miliona dolara za sve aktivnosti na nalazištu rude bakra na lokalitetu Čoka Marin – Institut tvrdi da je za taj anagžman dobio svega 8.062 evra.

Institut navodi i da su tvrdnje Spaskovskog da je za vađenje 8.929 tona tehnološkog uzorka rude iz Čoka Marina plaćeno 11 miliona dolara „Rudingu“ iz Knjaževca, a Institutu 5,2 miliona dolara – „potpuna laž“.

Instina je da je ruda koja je dobijena za tehnološki uzorak u količini od 2.400 tona za rudnik bakra Majdanpek – „bila gratis“, tvrde u Institutu.

U reagovanju Instituta iz Bora na izjave Spaskovskog date dvema lokalnim televizijama, navedeno je da je angažovanjem firme „RDS“ iz Bora za procenu nalazišta bakra na lokaciji Čoka Marin prekršen Zakon o geološkim istraživanjima izneta pogrešna procena rezervi za eksploataciju rude od 110.000 tona.

To je za oko četiri puta manje u odnosu na ranije utvrđene geološke rezerve od 460.000 tona rude bakra, što je i bila prva procena Instituta za rudarstvo iz Bora, navedeno je u saopštenju, uz istovremeno čuđenje zašto je menadžment RTB-a na čijem je čelu Spaskovski, angažovao firmu „RDS“ iz Bora da ponovo procenjuje rezerve bakarne rude.

Institut za rudarstvo iz Bora negirao je i da su njegovi stručnjaci određivali gde će se prerađivati, topiti ili prodavati koncentrat bakra sa nalazišta Čoka Marin, ocenjujući da je to izmišljotina.

Povodom optužbi Spaskovskog da je žiteljima Bora od industrijskih opita na lokaciji Čoka Marin „Boranima palo na glavu oko 200 tona otrova“, a opite je sprovodio Rudnik bakra Majdanpek, Institut je naglasio „da zagađenja od strane Rudnika bakra Majdanpek, a vezano za ispitivanje Čoka Marina, nisu bila van granica dozvoljenih zakonom Srbije“.

Institut je, između ostalog, u saopštenju ukazao i na kršenje Zakona o javnim nabavkama, jer je za angažovanje firme „RDS“ iz Bora trebalo da raspiše javni tender pošto se radi o višemilionskim iznosima (oko šest miliona evra).

Rudnik bakra Majdanpek ugovorio je angažovanje „RDS“-a, kako tvrdi Institut za rudarstvo i metalurgiju, varijantom „uslužnih ponuda“, a od pojedinih firmi je zatim tražena dodatna ponuda, a kasnije je vraćena od strane Komisije kao „zakasnela“.

Institut tvrdi da su „uslužne ponude“ bile od „RDS“ d.o.o. iz Bora, „Geodril“-a iz Beograda i Firme iz Vrdnika.

Prema informacijama koje je dobio Institut, vlasnik firme „RDS“ d.o.o. iz Bora ima još najmanje dve firme u kojem su direktori njegovi zaposleni, a koji u datim slučajevima i šluže za dobijanje nameštenih poslova, navedeno je u saopštenju.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama