);

PAKLENA VRELINA NA ASFALTU I NA VODI

Bor, 24. avgust

Talas vrućina zahvatio celu Srbiju – temperature od 35 do 39 stepeni sve do kraja avgusta. Vreo talas stigao iz Afrike zahvatio i  Balkan. Lekari preporučuju oprez i rashlađivanje.

Tropske vrućine zahvatile su područje Srbije, pa su u Nišu, Leskovcu, Zaječaru, Kraljevu i Ćupriji izmerene temperature od 36 stepeni. Za stepen-dva bilo je manje toplo u ostalim gradovima, a meteorolozi najavljuju da će u sredu temperatura skočiti na 38 stepeni, a u četvrtak i u petak čak na 39. Iz Hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da će subjektivni osećaj toplote na otvorenom biti mnogo veći zbog toplog jugoistočnog vetra i direktnog sunčevog zračenja, a lekari kažu da u kritičnim danima ne treba izlaziti iz kuće bez preke potrebe, pišu današnje „V. Novosti“.

Dr Nada Macura kaže da je Hitna pomoć do 15 časova u utorak obavila oko 100 intervencija i upozorava da bi zbog tropske vrućine građani sa sobom trebalo stalno da imaju bocu sa vodom, da iskoriste svaku priliku da se poliju, umiju i osveže hladnom vodom, a eventualno mogu da stave iza vrata peškir nakvašen hladnom vodom. Ona savetuje adekvatno odevanje, i laganu ishranu, a za osobe koje se preterano znoje dosta tečnosti, mineralnu vodu i slane supe.

Goran Mihajlović, dežurni prognostičar u RHMZ Srbije kaže da su ove visoke temperature na području Srbije znatno iznad godišnjeg proseka, ali još nisu dostigle rekordne vrednosti iz 1924. kad je u avgustu zabeleženo 42 stepena. Po njegovim rečima, talas vrućina na celom Balkanu i većem delu srednje Evrope izazvao je priliv vrelog vazduha iz zapadne Afrike, što je redovna pojava u ovo doba godine.

Mr Milan Stevančević iz Beogradske škole meteorologije, koja daje dugoročne prognoze na osnovu analiza aktivnosti Sunca, nesnošljivu vrućinu objašnjava udarima sunčevih vetrova – talasa čestica koje emituje naša zvezda. Prema podacima sa satelita, Sunce je 6. avgusta emitovalo snažne mlazeve elektrona i protona, koji su nekoliko dana kasnije stigli do Zemlje i sudarili se nad zapadnom Afrikom.

– Elektronski Sunčev vetar zatim je skrenuo preko Mediterana i zapljusnuo ceo Balkan podižući mu temperaturu – kaže mr Stevančević. – Sunčev vetar koji nas greje počeo je da se preraspoređuje od 10. avgusta i očekujemo još nekoliko njegovih udara, tako da će velike vrućine najverovatnije potrajati sve do 29. avgusta.

UV ZRAČENJE

I u narednih sedam dana, sve do 31. avgusta, u Srbiji će biti sunčano i vruće, kaže Goran Mihajlović. Najviša temperatura u većini mesta od 35 do 39 stepeni. Preko vikenda dva stepena manje.

Sagovornik „Novosti“ naglašava da treba pratiti vrednosti UV indeksa na sajtu RHMZ, mada on trenutno ne prelazi kritičnu vrednosti od 10 jedinica.

CRNOGORSKO PRIMORJE

Vrelina će mučiti čak i turiste na plažama, a meteorolog Tanja Mirković iz RHMZ Crne Gore prognozira da će na primorju temperatura vazduha u četvrtak i petak biti viša od 40 stepeni Celzijusa i da do sledećeg utorka neće značajnije opadati.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama