);

DRŽAVA PLAĆA DOPRINOSE 2.097 RADNIKA RTB-a BOR KOJE USKORO ČEKA PENZIJA

Bor, 25.avgust

Tokom poslednja četiri meseca država umesto neažurnih poslodavaca platila doprinose za 18.940 radnika. Zahvaljujući uplatama u penziju će moći hiljade ljudi

Foto: D.Popaz

Skoroj penziji može da se nada većina od 7.500 radnika GSP Beograd, 4.116 radnika JP Resavica, 2.097 zaposlenih u RTB Bor, kao i još 5.227 radnika u 15 preduzeća.

S računa Ministarstva finansija na konto Fonda PIO, u poslednja četiri meseca, prebačeno je oko pet milijardi dinara, pa će radnicima biti uplaćeni zaostali doprinosi i omogućeno im penzionisanje.

Na čekanju je još 71.920 radnika, čiji zahtevi na osnovu poslednjeg zaključka Vlade o povezivanju staža od 21. aprila, nisu obrađeni, pišu Novosti.

„Kada bi se svim radnicima koji traže povezivanje staža na račun države izašlo u susret, za to bi bilo neophodno oko 25 milijardi dinara i taj novac je obezbeđen. Ipak, to je samo teoretska računica, jer svakako neće biti potrebna tolika izdvajanja. Biće i manje zahteva, a ni svi neće ispuniti uslove“, objašnjava Aleksandar Penev, iz Uprave za Trezor.

Prema Zaključku Vlade o povezivanju staža, donetom u februaru 2010. godine, zahtev za uplatu zaostalih doprinosa mogli su da traže radnici koje su imalu rupe u stažu u periodu od 1. januara 2004. do 31. decembra 2009. godine.

Ovim poslednjim, dopunjenim zaključkom, usvojenim u aprilu 2011. godine, taj je rok produžen za godinu dana i tako povezivanje mogu da traže svi radnici koji nemaju uplaćene doprinose od 1. januara 2004. do 31. decembra 2010. godine.
„Osim što je produžen rok, sada je proširen i obuhvat radnika. Ranije su zahteve mogli da podnesu samo privredni subjekti, a sada mogu i ustanove, zemljoradničke zadruge i ostali oblici organizovanja“, dodaje Penev.

Na spisku Uprave za Trezor tako se danas nalazi 415 preduzeća, čije je rukovodstvo podnelo zahtev za povezivanje staža Ministarstvu finansija. Rekorderi u broju zaposlenih sa rupama u stažu su Jumko iz Vranje sa 5.335 radnika, PKB korporacija sa 2.474 radnika, Zastava oružje sa 2.643 zaposlena, Simpo iz Vranja sa 3.458, Sloboda iz Čačka 1.142…

Ovo je, inače, treći put da država ”interveniše” u plaćanju zaostalih doprinosa radnicima. U Vladi Republike Srbije objašnjavaju da je ”povezivanje staža jedna od socijalnih mera koje Vlada donosi u svrhu pomoći građanima”.

MOŽE I NA KREDIT
Osim preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, država je omogućila povezivanje staža i već privatizovanim preduzećima, ali – na kredit. „Oni, praktično, dobijaju kredit od države, koji moraju da vrate u roku od četiri godine, ali s tim da im je prva godina grejs period. Za ostale se računa kamata koja je veoma povoljna i trenutno iznosi 11,75 odsto, što je manje od trenutne stope inflacije“, kaže Penev. Do danas su, pod ovim uslovima, poslodavci predali zahteve za 1.936 radnika.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !