);

ŽIKA STANISAVLJEVIĆ: SPASKOVSKI IZNOSI NEISTINE

Bor, 25. avgust

Nekadašnji zamenik generalnog direktora RTB za proizvodnju negirao navode aktuelnog menadžmenta “Bora”

Foto: D. Popaz

Apsolutna je neistina da je menadžment, koji je 2003. godine vodio Rudarsko-topioničarski basen (RTB) “Bor”, u ovdašnjoj topionici tada pretopio blizu devet hiljada tona rude iz rudnika zlata “Čoka Marin”, kod Majdanpeka, zbog čega je, kako to tvrdi Blagoje Spaskovski, aktuelni generalni direktor RTB, na grad palo više od 200 tona prašine sa kancerogenim elementima poput arsena, žive, kadmijuma, olova i cinka.

Ovo je, za “Novosti”, izjavio Živorad Stanisavljević, koji je 2003. godine obavljao dužnost zamenika generalnog direkora RTB “Bor” za proizvodnju.

– Prava istina je da je te godine pokušano otvaranje rudnika “Čoka Marin”, u okviru koga je u topionici prerađeno oko dve hiljade tona rude iz tog ležišta – ustvrdio je Stanisavljević, uz napomenu da svi podaci o tome postoje u poslovnim knjigama RTB. – A, Što se tiče izjave Spaskovskog da je na grad zbog toga palo 200 tona kancerogene prašine, po njegovoj terminologiji proizilazi da bi Bor, zbog jednovekovnog rudarenja i metalurških aktivnosti na ovim prostorima, odavno trebao da bude – zatrpan!

Stanisavljević kaže da je 2003. godine pokušano otvaranje “Čoka Marina”, budući da je tada cena bakra bila oko 1.800 dolara po toni, odnosno gotovo pet puta niža od sadašnje, dok je broj radnika bio istovetan kao i danas.

– Sadašnji pozitivni rezultati rada RTB “Bor” rezultat su isključivo povećane cene bakra na Londonskoj berzi metala – tvrdi Stanisavljević. – Uz to, pre osam godina, država nije, kao danas, stala iza RTB. Ali, i bez mehanizacije, koja je kupljena u protekle dve-tri godine, tadašnji menadžment “Bora” ostvarivao je rezultate u proizvodnji slične sadašnjim, uz tu razliku što su današnji uslovi privređivanja neuporedivo povoljniji nego 2003.

Naš sagovornik navodi i da je neistina da je knjaževačka firma “Ruding” bila angažovana 2003. godine na pripremi “Čoka Marina” za eksploataciju i da je taj posao naplatila oko 11 miliona dolara, kako je to ustvrdo Spaskovski.

– Investitor otvaranja “Čoka Marina” bio je Rudnik bakra “Majdanpek”, dok su radove na otvaranju tog rudnika vodili stručnjaci Rudnika bakra “Bor” i Instituta za bakar – tvrdi Stanisavljević. – Knjaževačka firma “Ruding” bila je angažovana kao podizvođač i svoje usluge je naplatila oko milion dolara.

ZAUSTAVLJENA PROIZVODNJA

Eksploatacija “Čoka Marina” je, tvrdi Stanisavljević, 2003. godine zaustavljena ne zbog trovanja, kako je naveo Spaskovski, već zbog toga što tehnološke probe topljenja koncentrata iz tog rudnika zlata u borskoj topionici nisu dobile prelaznu ocenu, zbog izuzetno niskog iskorišćenja.

Posle novinarskog briftinga ispred okna rudnika Čoka Marin u Domu kulture u Jasikovu priređen je ručak za oko sto zvanica

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !