SPOMENICI RUDARIMA I RUDARSKIM VAGONIMA

Bor, 29.avgust

U Boru se ovog leta gradi i ulepšava kao nikad poslednju deceniju, mada ima i primedbi na ishitrenost, nedostatak validnih odluka, očigledne propuste, pa i bahatost vlasti

Autor: B.F.

Foto: D.Popaz

Bor je ovog leta veliko gradilište: nova vlast sređuju ulice, skverove, kreči zgrade, podiže spomenike, gradi kružne tokove,  renovira hotele u Brestovačkoj banji i na Borskom jezeru, izgrađeni su amfiteatar i plato ispred Doma kulture. Ovih vrućih dana tek što je završena fontana ispred Doma kulture, započeta je gradnja isto takvog „osveženja“ kod obnovljene „Kapije Bora“, kompletno je renovirana najstarija crkva u selu Slatina. U šumi iznad grada započeto je podizanje prvog i jedinog zoološkog vrta u Timočkoj ktrajiniu.

-Želimo da Bor ponovo doživi i ekonomski, i kulturni sjaj kakav je nekada imao. Istovremeno ulepšavamo lice grada. Od zapuštene i prlajve pravimo čistu i zdarvu sredinu. Podgli smo spomenike Franji Šisteku i Đorđu Vajfertu, zaslužnim za jednovekovno rudarenje, izgradili smo četiri kružna toka i povećali bezbednost saobraćaja, od deceniju napuštenog zdanja „Kapija Bora“ ponovo smo napravili velelepni objekat, počinje renoviranje godinama zaključenog hotela „Jezero“ na Borskom jezeru, postavlja se ćičara na Crnom vrhu. Do zimske sezone, zahvaljujući investiciji iz NIP od 100 miliona dinara, započeće proširenje ulice „3.oktobar“ i izmeštanje saobraćaja iz centra grada. Čim završimo sa krečenjem i farbanjem višespratnica i kuća u užem središtu, krećemo na uređenje periferije i Novog gradskog centra.  U jeku su obnove seoskih domova kulture i popravke puteva, kao i gradnja vodovoda u Šarbanovcu-kaže Nebojša Videnović, predsednik opštine Bor naglašavajući da je promenjena i rasveta u glavnoj ulici i da će prostor kod Sportskog centra uskoro dobiti balon-salu i još neke vredne sadržaje, kao i valelpni akva-park.

Novac je obezbeđen iz donacija, blizu 500 miliona evra. RTB Bor je, zhavljujući i visokoj ceni bakra na svetskoj berzi, u mogućnosti da prema opštini blagovremeno izmirzuje sve obaveze. Pripomažu i domaće privatne firme, ali i Republika.

-Nekada je Bor imao najkvalitetnije i najjeftinije grejanje u zemlji, tako će biti i naredne zime. Kada smo pre godinu došli na vlast Toplana je dugovala 720 miliona dinara, sada će sama od naplate za grejanje izdržavati sebe. Lani smo, iako nije bilo malo kvarova na mreži, 12.000 stanova grejali 24 sata, verujem da će tako biti i u predstojećoj sezoni-priča Videnović.

Na drugoj strani, opozicione stranke zameraju aktuelnoj vlasti na haotičnosti, gradnji bez utvrđenog plana, nedostatku tehničke dokumetacije i validnih odluka nadležnih u Opštinskoj upravi.

-Bez ikakvog objašnjenja zatvorena je Panzionerska ulica i  zatrpano rizlom i zemljom parkirarlište vozila kod Doma kulture. Park-muzej je bezrazložno uništen, a eksponati premeštani na ulicu, postavljena je preskupa i neadekvatna rasveta u ulici Moše Pijade. Pozivamo građene da spreče gradnju Zoološkog vrta u park-šumi u Mesnoj zajednici Mladost, jer je to suprotno važećem urbanističkom planu-saopšteno je na  konferenciji za medije u DSS.

Bilo je reči i o podizanju hipodroma kod Sportsklog centra, ali se, izgleda, odustalo. U Boru veruju da iza ubrzanoog „šminkanju“ grada sigurno ima i politike, pa i bahatosti aktuelne vlasti oličene u ganeralnom direktoru RTB Blagoju Spaskovskom ( predsedniku Opštinskog odbora G-17 i odborniku SO), ali je neosporna i istina da se gradi i obnavlja kao nikad poslednju deceniju.

            Rekroderi po kružnim tokovima

Na samo dva kilometra u glavnoj gradskoj ulici podignuto je pet kružnih tokova na kojima su četiri spomenika (zaslužnima za Borski rudnik, ali i opremi koja je odradila svoj vek), a priprema se i peti. Po gradu su razasuti i već bivši muzejski (rudarski i metalurški) ekponati.

-Imamo više kružnih tokova nego London i Beograd. Ali, tako se to nekome valjda prohtelo-rekao je nedavno na protestu radnika u javnom sektoru Dragiša Trujkić, predsednik opštinskog Samostalnog sindikata

Share

One thought on “SPOMENICI RUDARIMA I RUDARSKIM VAGONIMA”

  1. Lokalnu investicionu sliku bespotrebno zamagljuje vizija lokalnih lidera, prema kojoj se ,,svaki ekonomski promet,, tretira kao revitalizaciona i razvojna investicija (projekti: donatora, lokalnih i republičkih fondova, korporativno društvene odgovornosti…), iako se ekonomski opravdanom investicijom može smatrati samo ona, koja donosi dodatu razvojnu vrednost (rentabilniju, produktivniju i profitabilniju ekonomiju lokalne zajednice).

    Prema tome, za Bor, javne lokalne investicije uz podršku države, mogu predstavljati samo ,,uvod u lokalne investicije, sa ne baš transparentnim projektima podrške zajednice – bez javnog dijaloga i strateškog funkcionalnog okvira,,. Samo strateška ulaganja novih vlasnika (strateških partnera lokalne zajednice), mogu imati tretman jačanja lokalne ekonomije i razvoja njenih savremenih kapaciteta poslovanja.

    Kao što su RTB-u neophodni strateški korporativni partneri u poslovanju, lokalnoj zajednici je neophodno javno privatno partnerstvo i ekonomski aktivizam građana, malih i srednjih preduzeća i agrokooperative, u javnom strateškom procesu revitalizacije infrastuktute, ekonomskog razvoja i integracije lokalne ekonomije. Sve ostalo je kratkoročna iluzija i večita sumnja u verodostojnost razvojne i strukturne funkcionalnosti ,,novih ideja i aktivnosti,,.

Ostavite odgovor