);

PREDUZETNICI U BORU PLAĆAJU NAJVEĆE TAKSE I FIRMARINE U ZEMLJI

Bor, 30. avgust

Najveći poreski teret u deset najnerazvijenijih opština u Srbiji snose radnici, pokazalo je istraživanje NALED-a i nemačke organizacije GIZ, javlja B92.

Istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj i GIZ-a o prilikama i preprekama za razvoj preduzetništva obuhvatilo je Veliko Gradište, Golubac, Bor, Kladovo, Majdanpek, Negotin, Boljevac, Zaječar, Knjaževac i Soko Banju.

Prema rezultatima istraživanja, najveći teret za preduzetnike i mala preduzeća predstavljaju porezi na dohodak i taksa na isticanje firme.

“Daleko najveće opterećenje je na ime poreza i doprinosa na zarade. Ovo opterećenje predstavlja fiksni trošak, koji u proseku iznosi 64 odsto neto zarade. Ono je i glavni generator sive ekonomije”, kažu u NALED-u.

Preduzetnici zapošljavaju u proseku 2,2 radnika. Godišnji rashod na poreze i doprinose iznosi oko 250.000 dinara. Mala preduzeća zapošljavaju u proseku 5,7 radnika. Godišnji rashod na poreze i doprinose u njima je preko 750.000 dinara. Taksa za isticanje firme iznosi u proseku oko 30.000 dinara godišnje po poreskom obvezniku. Za preduzetnike i početnike, ona predstavlja značajnu stavku poslovanja i takođe generator sive ekonomije, zbog čega je treba ukinuti, ističu u NALED-u i dodaju da je poresko opterećenje neravnomerno raspoređeno, tako da oni koji koriste najviše zemljišta unutar opštine plaćaju zanemariv porez.

U toj organizaciji savetuju da se se u ovim opštinama primeni sistem plaćanja poreza na imovinu po kvadratu zemljišta, koji bi plaćali svi.

“Prosečan porez od samo 3.600 dinara po hektaru godišnje, odnosno 300 dinara po hektaru mesečno, bio bi dovoljan da zameni sve ostale poreske prihode uključujući i Republička transferna sredstva”, smatraju u NALED-u.

„Istočna Srbija spada u najnerazvijenije delove Srbije, pa rešenje vidimo u razvoju preduzetništva i stvaranju povoljnih uslova za vraćanju kapitala koji su ljudi na privremenom radu stvorili u zapadnoj Evropi i ulaganje u malu privredu, umesto u predimenzionirane nekretnine, i nadmetanje između investitora-povratnika za status najuspešnijih privrednika u kraju. GIZ projekat „Opštinski ekonomski razvoj u region Dunava“, takođe vidi šansu i u iskorišćavanju (ne malog) potencijala u turizmu, isticanje ruralnog razvoja kao instrumenta koji će zaustaviti odliv stanovništa iz ruralnih krajevia i na kraju razvoj kapaciteta lokalnih samouprava kako bi mogle da prate i sprovode sve te procese“, objašnjavaju u nemačkoj organizaciji GIZ.

“Republika Srbija zapošljava 20,4 odsto ukupno zaposlenih u opštinama, a transferi države sa 39 odsto doprinose ukupnim prihodima opština. Republički Fond PIO isplaćuje penzije za oko 70.000 penzionera u ovim opštinama. Poreski prihodi od poreskih obveznika koji se bave poljoprivredom su zanemarivi, a ukupno 15 odsto radno aktivnog stanovništva se bavi poljoprivredom. Istovremeno, 54 odsto radno aktivnog stanovništva ne plaća nikakve poreze niti je registrovano da ima prihode bilo koje vrste”, navodi se u izveštaju NALED-a.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !