TOPIONICA PONOVO ZAUSTAVLJENA ZBOG PREKOMERNOG ZAGAĐENJA VAZDUHA

Bor, 30.avgust

Foto: D.Popaz

Topionički agregati ponovo su, nakon nekoliko dana, zaustavljeni zbog četvorostruko većeg aerozagađenja od zakonom dozvoljenog.  Prerada koncentrata bakra stala je jutros u 9 sati čim se saznalo da je u centru grada prekomerna koncentracija sumpor-diokisda. Topionica je, prošli put, posle najave hidrometeorologa da će atmosferske prilike uticati na povećanje aerozagađenja, stajala četiri dana. Sada se prognozira na dvodnevni zastoj.

-Imamo tri merne stanice, a za neki dan montiraćemo još dve od kojih će jedna biti u obližnjem selu Krivelj koje je poslednjih meseci najviše pogodila zagađenost vazduha. Vrednost te investricije premašuje 55.000 evra, ali to je samo početak  ulaganja u savremenu opremu. U saradnji sa Kanađanima uskoro ćemo nabaviti opremu koja će blagovrmeno signalizirati atomsferske neprilike, tako da ćemo unapred znati kada treba da zaustavimo agregate. To će znatnije pomoći da se izbegnu ekokloški akcidenti kojih je do sada bilo previše-rekao je na današnjoj konferenciji za medije Toplica Marjanović, rukovodilac zaštite životner sredine u Topionici i rafinaciji bakra.

Boban Todorović, direktor Topionice i rafinacije naglasio je da nije reč o marketinškom potezu kako su nedavno objavili neki mediji, jer je RTB odgovorna društvena firma koja je dužna da štiti radnike i građene od svakog zagađenja.

Share

One thought on “TOPIONICA PONOVO ZAUSTAVLJENA ZBOG PREKOMERNOG ZAGAĐENJA VAZDUHA”

  1. „jer je RTB odgovorna društvena firma koja je dužna da štiti radnike i građene od svakog zagađenja.“
    Neko se setio da Srbija ima zakone! Bravo!

Ostavite odgovor