);

VODA IZVIRE IZ KVARCNOG PESKA

Bor, 31. avgust

Rgotsko jezero je najčistije i najtoplije u Evropi

Autor: B.Filipović, Pravda

Godine 1978. rudari našeg najvećeg rudnika kvarcnog peska „Srbokvarc“ iz Rgotine morali su, pred kuljanjem vode, da napuste stari površinski kop dubok oko 70 metara i, nedaleko, preko puta, otvore novo rudno ležište. Voda je nadolazila „kao luda“ i za nekoliko dana napunila je grotlo kopa koje se kasnije širilo i raslo. Danas je to čisto kao suza jezerce površine oko tri hektara, ali s mogućnošću da se proširi jer izvorska voda iz kvarcnog peska stalno nadolazi. Na jednom krajoliku voda odlazi u razgranate potoke, ali je izvor u dnu kopa toliko jak da jezero i u jeku najvećih suša izdržava i čuva neophodni nivo.

-Niko nije verovao da će od kopa koji je bio pred zatvaranjem, gotovo preko noći, narasti jezero. Celo selo sa oko 700 kuća dolazilo je da gleda kako raste nivo „velike bare“ i kako se deca, pa i stariji, usuđuju da zakorače i okupaju se u bistroj i toploj vodi.  Moji unuci svako leto provedu kraj jezera. Ne treba im more-priča 81-godišnji Aleksandar Kojić podsećajući  da nikada do tada u napuštenim kopovima nije bilo toliko vode. I danas u jednoj od tih ručaga „nataloženi“ su mulj i voda, ali je to manja, beznačajna količina.

Slobodan Ranković je upamtio jezero kad je imao četiri godine. Tada se prvi put okupao i do danas, nakon tri decenije, nije napustao obale ove skrivene, gotovo nepoznate eko-oaze u Timočkoj krajini.

-Ćerka Jelena je četvrti razred. Od četvrte godine ovde pliva, pokatkad i trenira. Ona je osvajač pregršt međunarodnih medalja na plivačkim prvenstvima širom Evrope i u našoj zemlji. Trenira u Boru. Rođen sam u Rgotini, tako da sam vezan za ovaj kraj. Prema zvaničnim istraživanjima, objavljenim prošle godine u svim važnijim medijima, samo jedno jezero u Nemačkoj ima čistiju i zdraviju vodu od rgotskog. Voda je celog leta topla između 25 i 27 stepeni. To je velika prednost u poređenju recimo sa Borskim i svim ostalim našim jezerima-ističe Ranković.

Ribolovac Zoran Trajković od osme godine peca na jezeru. Nabrojao je 12 vrsta ribe. Nekad se jezero poribljavalo, sada to čine samo lokalni strasni ribolovci.

-Sve što upecam na Dunavu donesem i pustim u naše jezero. Imamo somove kapitalce. Ipak, najbolje je i najzdravije kupanje. U sezoni se dnevno okupi dve do tri hiljade kupača iz Zaječara, Bora i okline. Dolaze i Beograđani-podseća Trajković naglašavajući da je proteklih godina oko jezera zasađeno na stotine sadnica kanadske topole, lipe, breze, pa i četinara. Sejena je i trava, sve što je zeleno i što može da se prilagodi pesku i uslovima podneblja.

U Rgotini, nekada bogatom selu na razmeđi Bora i Zaječara, srećni su kao niko zbog jezera koje se, zahvaljujući ćudima prirode, uzdiglo iznad sela u peščanoj uvali, jer im je to neka vrsta „nadokane“ za  industrijom uništenu Belu ( Borsku) reku koja je pre više od osam decenija mamila kupače, ribolovce, mlinare i vodeničare.

-Kad bi se neko setio i uredio obale, podigao motel i iskrositio tako čistu i toplu vodu, tek pošumio okolinu i poribio jezero, bio bi ovo još jedan timočki mali raj u srcu industrijskog napretka- reče starina Aleksandar Kojić.

RUDNIK KVARC

Rudnik kvarcnog peska u Rgotini osnovan je 1905. godine. Koristili su ga Francuzi, kasnije je najfiniji kvarc izvožen u više evropskih zemalja, služio je nekada celoj jugoslovenskoj keramičkoj i staklarskoj inudstirju, u novije vreme fabrikama kristala, ali i vojnoj i farmaceutskoj industriji. Pre sedam godina prodat je Bugarima koji kvarc nemilice koriste vadeći ga sa novih kopova Obalke na drugom kraju sela prema Negotinu. Nove gazde nisu zainteresovane za prelepo jezero. Opština Zaječar ima ideja o kojima će se, saznajemo, tek čuti.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama