);

POEMA ODJEKIVALA REKOM SAVOM

Bor, 5.septembar

Obeležena godišnjica Bitke na Legetu kod Sremske Mitrovice, stratištu slavne Timočke divizije

Autor: B.F.

Pravoslavna crkva i opština Sremska Mitrovica, kao i mnogo godina do sada, organizovali su tradicionalni skup naroda Srema i gostiju iz Timočke krajine kraj spomenika na polju Leget na Savi, reci koja je nemi svedok strašnog ratnog poprišta s početka 1914. godine nakon čuvene Cerske bitke. Te noći, između 5. i 6. septembra, Srpska vojska je, odlukom Vrhovne komande, pokušala, iz pravca Mačve i mesta Čevrntija, da premosti 380 metara široku Savu i potisne austrougarsku vojsku kako bi se oslobodio Srem, a Vojvodina prisjedinila matici Srbiji. Umorna srpska vojska od ranijih bitaka, uz loš mostobran, iako je u prvi mah imala uspeha, nije mogla da odoli novim , svežim snagama Austorugara. U krvavoj bici nedovršeni most je potonuo, tako da je jedina odstupnica bila nabujala reka koja je, uz pritisak neprijatelja, gutala vojnike stvarajući do danas najveću srpsku rečnu grobnicu.

-Nikada nećemo zaboraviti žrtvovanje timočkih golobradih momaka. Oni su pokazali neviđeno junaštvo i Srem im se dostojanstveno odužuje. Najviše je stradao 13. puk „Hajduk Veljko“ i mladići iz negotinskog kraja. I zato se, kako reče pesnik, ovde Timok uliva u Savu-podsetio je Zoran Miščević, zamenik predsednika opštine Sremska Mitrovica.

Vence i cveće na monumentalni spomenik na Legetu položile su delgacije grada domaćina, boračkih organizacija Srema, Negotina i Bora, predstavnici mesnih zajednica Šašinci i Laćarak, pripadnici vojske.U kulturnom programu učestvovali su umetnici sremskomitrovačkog Centra za kulturu, dok su sveštenici Sremske eparhije držali opelo. Poemu „Ubi me, Stepo, taj s mosta krik“ govorio je autor, Brana Filipović, pisac iz Bora.

-Prvi put se u kulturnom programu pojavljuje neko iz Timočke krajine. Oduševljeni smo poemom koja je u tišini gromko odjekivala legetskim poljem i rekom Savom, što je, ubeđen sam, impresioniralo sve prisutne-rekao je dr Radovan Srdić, istoričar iz Šašinaca i autor prve knjige Bitka na Legetu.

Delegacija 30 potomaka starih srpskih ratnika opštine Bor, potom je, u Spomen-parku žrtvama ustaškog terora iz 1942. godine, odala poštu i posetila selo Laćarak. Borani i Negotinci dočekani su i u carskoj palati Sirmijum.

Obnavljaju spomenik na Legetu

Spomenik na Legetu podigao je narod Srema 1923. godine u čast i slavu vojnicima i starešinama Timočke divizije. Spomenik i ceo spomenički prostor ne održavaju se kao nekad. Ukraden je bakarni grb, nema ni svih slova i reči, zub vremena je učinio svoje. U boračkoj organizaciji Srema saznali smo da je Vlada Vojvodine spremna da iduće godine izdvoji novac za obnovu celog kompleksa. Biće to samo deo projekta u sklopu priprema za 2014. godinu kada će biti obeleženo 100 godina od Bitke na Legetu.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !