);

LAŽU DA BI SAKRILI TRGOVINU ZLATOM

Bor, 22. septembar

Trujić optužuje rukovodstvo RTB Bor

Izvor: Kurir

Zagađenje vazduha u Boru je sada mnogo veće nego 2003, tvrdi Trujić, demantujući da je ilegalno pretopljeno 9.000 tona rude

Klupko se odmotava?

Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor nema svoju topionicu, nikad je nije imao, pa ne može da topi rudu i radi šta hoće u tuđem dvorištu – kaže za Kurir Vlastimir Trujić, direktor instituta Bor, odgovarajući na optužbe rukovodstva RTB Bor da je pod nadzorom instituta u Topionici u Boru 2003. godine pretopljeno 9.000 tona rude koja sadrži toksične materije iz rudnika Čoka Marin.

– Tvrdim da su sadašnje izjave Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB Bor grupe, tendenciozne izmišljotine iznesene u nameri da se prikrije istina o eksploataciji i mogućim trgovinama zlatom iz ležišta Čoka Marin! – ističe Trujić. On naglašava da je zagađenje vazduha nastalo usled topljenja koncentrata u 2011, u kojem nema prisustva rude iz rudnika Čoka Marin, daleko veće nego 2003. godine:
– Ranija istraživanja oko malog zlatonosnog rudnog ležišta Čoka Marin institut je radio zajedno sa Tehničkim fakultetom iz Bora, uz saglasnost rukovodstva RTB Bor grupe i Topionice. O svemu postoji dokumentacija i svedoci koji mogu da potvrde da Spaskovski sada govori neistine.

U Odeljenju rudarske i geološke inspekcije u Ministarstvu za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje kažu da Ministarstvo ne izdaje dozvole za pretapanje rude u Topionici bakra u Boru i podsećaju da je RTB Bor 2003. godine izdata dozvola za vađenje 500 tona rude iz rudnika Čoka Marin.

– Za takve radove investitor je bio dužan da obezbedi stručna lica  i čoveka za stručni nadzor koje je dužno da prati radove, kontroliše njihov kvalitet i prijavi svaku anomaliju u radu – kažu u inspekciji.

Mustecić: Nadzor je vodio Trujić!

Direktor rudnika bakra Majdanpek Svetomir Mustecić kaže da su za trovanje Borana odgovorni bivši rukovodioci, a da je kompletan nadzor radova vodio direktor instituta u Boru prof. Vlastimir Trujić.

Prihod od 90 miliona dolara

Sadašnje rukovodstvo kombinata RTB Bor, sa direktorom Blagojem Spaskovskim na čelu, odlučilo je da rudnik zlata Čoka Marin, udaljen od Majdanpeka 20 kilometara, ponovo otvori u aprilu iduće godine. Prema njihovim podacima, za tri i po godine vađenja zlatonosne rude, koja sadrži od sedam do 14 grama zlata po toni, ostvariće se prihod od oko 90 miliona dolara.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !