);

DANAS POČELA JESEN

Bor, 23. septembar

Jesen je počela danas u 11.05 časova. Istovremeno za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počelo je proleće.

Jesen je počela danas u 11.05 časova, dok će istovremeno za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počelo proleće, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ iz Beograda.

Na dan jesenje ravnodnevnice Sunce u Beogradu izlazi u 06.27 časova, a zalazi u 18.33 sati. Zbog toga će obdanica trajati 12 časova i šest minuta, a noć 11 sati i 54 minuta, navedeno je u saopštenju.

Kako je objašnjeno, na dan jesenje ravnodnevnice, obdanica i noć nisu jednake dužine, jer zemlja poseduje atmosferu koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta.

Jesen će trajati do 22. decembra, kada će u 06.30 časova početi zima, izjavio je predsednik Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ Miodrag DačićDačić je objasnio da je, inače, uobičajeno da leto i zima počnu 22. dana u mesecu – proleće 21. marta, a jesen 23. septembra.

Međutim, zbog pojave prestupnih godina, kada februar ima 29 dana, postoji mogućnost da godišnja doba počnu i dan ranije i da, na primer, proleće počne 20. marta, a jesen 22. septembra, dodao je Dačić.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !