);

DR DRAGOLJUB MILOVANOVIĆ, HUMANISTA KOJEM JE BOR ZAHVALAN

Bor, 23. septembar

Delegacija SUBNOR-a Bor položila cveće i odala poštu dr Dragoljubu Milovanoviću, humanisti  i lekaru, prvoj žrtvi fašista u Drugom svetskom ratu u Boru

Delegacija SUBNOR-a ispred direkcije RTB-a gde su fašisti 1941. ubili dr Milovanovića

Autor: M. C.

Predstavnici boračkih organizacija danas su položili cveće i odali poštu ispred spomen-ploče na zgradi generalne direkcije RTB Bor, dr Dragoljubu Milovanoviću, lekaru humanisti i plemenitom čoveku koji je od dolaska u Bor 1937. besplatno lečio  siromašne Borane u varoši i okolnim selima poklanjajući im lekove koje je tada malo ko imao. Zato su ga Nemci, na današnji dan, 23. septembra 1941. godine, ubili oko 22 sata. Telo ubijenog doktora stajalo je sutradan ceo dan nedaleko od sadašnje direkcije kombinata bakra kako bi narod dolazio da gleda “okupatorskog neprijatelja”. Sahranjen je na Starom groblju.

-Milovanović je i jedan od 1.300 kaplara iz Prvog svetskog rata. Prošao je albansku golgotu i bio u prvim borbenim redovima srpskih solunaca. Članovi njegove porodice dolaze svake godine i obilaze njegov grob. Ove godine, iz opravdanih razloga, nisu došli-rekao je Moma Jovanović, član SUBNOR-a Bor.

Savez potomaka ratnika 1912-1920. u Boru postavio je, pre neku godinu, spomen-ploču dr Milovanoviću na zgradu direkcije RTB gde je, u neposrednoj blizini, ubijen…Ulica kod direkcije odavno nosi njegovo ime.

Ulica dr Milovanovića u Boru
Share

One thought on “DR DRAGOLJUB MILOVANOVIĆ, HUMANISTA KOJEM JE BOR ZAHVALAN”

  1. Ako je ovo na slici ulica Dr. Milovanovica, onda ih u Boru ima dve sa istim nazivom. Ova druga je pored ZOO parka u Boru.

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !