);

BORSKO JEZERO U NOVOM RUHU

Bor, 1.oktobar

Nakon osam godina otvaraju se vrata velelepnog hotela „Jezero“

Autor: B. Filipović

Borsko jezero, nakon četiri decenije od postojanja, ponovo će dobiti stari sjaj: započeta je obnova hotelskog zdanja „Jezero“ vredna 25 miliona dinara. I ostali objekti, zajedno sa davno napuštenim motelom „Metalurg“, već na leto iduće godine, biće u upotrebi. U prvom planu su i sportski tereni, kao i uređenje lovišta .

-Hotel „Jezero“ je osam godina pod ključem. Sve to vreme bilo je izloženo zubu vremena, ali i nebrizi. Glavni vlasnik, RTB Bor do sada nije mogao da preuredi ceo kompleks iz samo jednog razloga – nedostajao je novac. Sada se, uz podršku donatora, uređuje i skijalište na Crnom vrhu, kao i šire gradsko područje Bora. I u selima se obnavljaju domovi kulture i menja rasveta. Hoćemo da Bor bude savremen, lep grad a ne rudarska kasaba kako vlada mišljenje – ističe Nebojša Videnović, predsednik Opštine Bor.

„Jezero“ je trebalo da bude preuređeno do 1. avgusta, ali se od tog datuma odustalo iz nepoznatih razloga. Glavni nedostatak je loša toplovodna instalacija. Sada će se najpre popraviti krov, a potom urediti prizemlje i prvi sprat. Ukupno je 250 postelja.

-Kad dođe vreme rešiće se i svi imovinsko-pravni odnosi. Najvažnije je da hotel, plaže i sportski tereni budu osposobljeni najverovatnije do 1. maja iduće godine kada se tradicionalno organizuju radnički uranci. Posla će biti i cele iduće sezone, jer jezero je dušu dalo za ribolov, a okolina za lov krupne divljači. Očekujemo i strane goste. Uposliće se 80 radnika-podseća Videnović.

Kamp naselje je i danas, krajem septembra, prepuno. Više od 400 prikolica je uz obalu jezera. Dolaze kamperi iz Beograda, Kruševca, Niša, Vojvodine. Ribolovci su najčešći gosti, ali i oni koji vole živopisnu prirodu, šetnju, lekovito bilje, čistu, zdravu vodu i sportove na vodi dobro su došli. Sve ove prednosti biće iskorišćene.

-Ovo je toliko čista voda da je po zvaničnim analizama zdravija od komunalne vode u polovini gradova Srbije. Na sportskim terenima pre 15, 20 godina vežbale su prvoligaške ekipe u fudbalu, rukometu, košarci. U kampu na Savači, tik uz jezero, družile su se i trenirale generacije naših košarkaških asova. Ovo je raj na zemlji i zato je za svaku pohvalu akcije RTB-a i Opštine da se već jedanput krene u obnovu celog tog krajolika koji se naslanja na Brestovačku banju, Crni vrh, Dubašnicu i čuvene Zlotske pećine-kaže Bora Stanković iz Turističke organizacije Bor.

Hotel za Evropu

Kad hotel „Jezero“ narednog leta bude potpuno obnovljen imaće kao nekad zatvoreni bazen, kuglanu, prostorije za stoni-tenis i šah, teretane, potom velike konferencijske sale, izložbeni prostor, ateljea, ogromne terase, sportske terene za fudbal i male sportove, prostrane plaže. Istovremeno, u Boru se završava gradnja zoovrta na sedam hektara i započinje proširenje Sportskog centra sa golf-terenom, balon salom za tenis, velikim toboganom, veštačkim jezerom, atletskim stazama, hipodromom… Idejni trvorci tog projekta smatraju da će Bor i Borsko jezero sa okolinom biti u jednoj, nesvakidašnjoj turističkoj ponudi.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !